Közélet

2010.04.23. 10:18

Most még dönthetünk, hogy milyen legyen az életünk

Vasárnap reggel hat órától ismét kinyitnak a szavazókörök, és este hét óráig várják az országgyűlési választások második fordulójában a szavazókat.

Szoljon.hu

Az országban 57, megyénkben 6 választókerületben nem dőlt még el, ki lesz az egyéni országgyűlési képviselő. Megyénkben ezek a következők: a jászberényi központú 1-es számú választókerület, a szolnoki központú 3. számú választókerület, a szolnoki központú 4-es számú választókerület, a kunszentmártoni központú 5-ös számú választókerület, a mezőtúri központú 6-os számú választókerület és a kunhegyesi központú, 7-es számú választókerület. Két választókerületben, a jászapáti központú 2-esben, illetve a karcagi központú 8-asban már nem kell ismét az urnák elé járulniuk a választóknak, hiszen itt már eldőlt az egyéni képviselő személye.

A választóknak ugyanabba a szavazókörbe kell menniük, ahol az első fordulóban is voksoltak. A szavazónak a személyazonosságát és lakcímét megfelelően igazolnia kell a következő igazolványok valamelyikével: lakcímet tartalmazó érvényes személyazonosító igazolvány (régi típusú személyi igazolvány); illetve személyazonosító igazolvány (kártya formátumú), útlevél, 2001. január 1-jét követően kiállított kártya formátumú vezetői engedély. Ez utóbbi három azonban csak érvényes lakcímigazolvánnyal együtt fogadható el. Ha a két forduló között lakhelyet változtatott valaki, vinnie kell magával a „Szavazásra szolgáló lakcímigazolás a második fordulóra” elnevezésű nyomtatványt. Ha igazolással rendelkezik a második fordulóra, az igazoláson feltüntetett kijelölt szavazókörben szavazhat.
A második fordulóban már csak egyéni jelöltekre voksolunk. A szavazás érvényességéhez szükséges, hogy az adott egyéni választókerületben a választópolgárok több mint egynegyede (25 %-nál többen) szavazzon. Eredményességi feltétel már nincs: a legtöbb szavazatot kapott jelöltből lesz képviselő (kivéve a szavazategyenlőséget). A területi választókerületben (megyében) az érvényességhez az szükséges, hogy a megye választópolgárainak több mint egynegyede szavazzon.
A kampánycsend szombaton 00 órától tart, hivatalosan egészen vasárnap 19 óráig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!