Közélet

2010.11.18. 11:56

Autópálya épül Kecskemét és Szolnok között

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint 2012 első hónapjaiban megkezdődhet meg a Kecskemétet Szolnokkal összekötő M8-as autópálya építése.

Delmagyar.hu

Hamarosan befejeződik az M8-as autópálya mintegy 50 kilométeres alföldi szakaszának előkészítése. A Kecskemét és Szolnok közötti útszakasz engedélyezési terveinek elkészítése a tervek szerint 2011 első negyedévében zárul. A tervek elkészítése után az építési engedély megszerzésére kerül sor, ami mintegy fél évig tart. A szükséges dokumentumok és engedélyek beszerzésére csaknem másfél milliárd forint áll rendelkezésre.

Az M8 gyorsforgalmi út megépítése azért is jelentős, hiszen a magyar–osztrák országhatártól Szolnokig tartó 330 kilométeres szakasz egyrészt tehermentesítené a Bécs–Budapest–Miskolc útvonalat (M1–M0–M3), másrészt Ausztriában az S7 gyorsforgalmi út megépítésével határokon átnyúló, egységes kelet–nyugat irányú nemzetközi folyosó jönne létre Észak-Olaszországtól Ausztrián keresztül egyelőre a Tiszáig, majd később Románia felé az M4, illetve az észak-erdélyi autópálya megépülésével.

Az 51 km hosszú, kétszer két sávos autópálya Kecskemét és Szolnok között (az M5 autópályától a 4. számú főút Abonyt elkerülő szakaszáig) összesen öt csomóponttal épülhet meg. A szükséges dokumentumok közül a megvalósíthatósági tanulmány, az örökségvédelmi és környezeti hatásvizsgálat és hatástanulmányok már rendelkezésre állnak, továbbá a környezetvédelmi engedélyt is beszerezték.

Folyamatban van az engedélyezési tervdokumentáció kidolgozása. A szerződés szerint az engedélyezési tervek leszállítása 2011 első negyedévében zárul le. A megépítendő M8 gyorsforgalmi út mentesíti a lakott területeket az átmenő forgalom káros hatásaitól, magát a forgalmat pedig gyorsítja és gazdaságosabbá, egyben környezetkímélőbbé is teszi – mondta Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs vezetője. A beruházás előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó1,44 milliárd forint áll rendelkezésre.

Delmagyar.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!