Közélet

2010.11.21. 13:54

Huszonhárom éve várnak a buszra, de az azóta sem jön

— Huszonhárom éve megszűnt a buszjárat az Ecsezugból Karcagra, iskolaidőben ötkor keltünk, hogy a gyerekek elérjék a Tilalmasról induló buszt. A négy kilométert a hóban nem volt könnyű megtenni. Nagy segítség a tanyagondnoki szolgálat — mondta hétfőn Ökrös Antalné.

Daróczi Erzsébet

Még sötét van, amikor reggel Buczkó Zoltán tanyagondokkal elindulunk a Karcagtól közel húsz kilométerre lévő Ecsezugi tanyákra. Az út odáig félóra, így van idő beszélgetni. Buczkó Zoltán június óta látja el a tanyagondnoki feladatokat, júliusban kezdte el Kecskeméten az ehhez szükséges tanfolyamot. Korábban már dolgozott egyházi támogatói szolgálatnál. Mostani munkája a karcagi külterületi tanyákon élőkhöz köti.

Közel négyszáz ember él a tilalmasi, ecsezugi, cserháti, magyarkai tanyaközpontokban, a környező tanyákon és a zártkertekben, ők vehetik igénybe a szolgáltatást. Amikor megérkezünk Ecsezugba az Ökrös családhoz, a gyerekek már útra készek. Ökrös Antalék harminckét éve laknak itt, míg működött a juhászat, addig feleségével ott dolgoztak. A családfő most épp kórházban van, így lányukkal, Renátával beszélgettünk.

— Kilencen lakunk itt, a szüleim, a két húgom és a gyerekek: Andi, Brigi, Janika, Heni és én — mondja Renáta. — Hiába szeretnénk dolgozni, itt semmiféle munka nincs, segélyből és az árvaságiból élünk. A múlt héten is voltam bent Karcagon, de a városgondnokságnál most nincs felvétel — folytatja Renáta, aki négy éve neveli nővére három gyermekét. — Akkor lettem a gyámjuk, igyekszem szigorú és következetes lenni, bár igazi nagy családként mindent közösen oldunk meg a gyerekkel. Andi a Kováts Mihály iskola nyolcadikosa, Janika ugyanitt ötödikes, míg Brigi a Varró István Szakiskola kereskedőtanulója. Mindhárman kollégisták, hétfőn reggel mennek és péntek délután jönnek haza.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az ecsezugi tanyán élő Ökrös család. A kép jobb szélén Buczkó Zoltán tanyagondnok.
[/caption]
— Hú, ez nekünk nagy könnyebbség — mutat az autóra Renáta, míg a csomagokkal araszolunk a tanyáról kifelé. —Korábban ötkor keltünk, hogy a gyerekek elérjék a négy kilométerre, Tilalmasról induló buszt, mert ide 23 éve nincs buszjárat. Most, hogy Tilalmason a bolt is bezárt, csütörtökönként Karcagra visz bennünket Zoli, hogy bevásároljunk. A tanyagondnok jelenti sokunk számára a kapcsolatot a külvilággal — összegzi Reni, miközben búcsút vesz a három gyerektől.

A következő állomás Tilalmas, ott már vár bennünket Nagy Babett és testvére, Bence, valamint Sallai Csaba. Őket a Szentannai Sámuel Gimnáziumba visszük. Délben a szociális otthontól indulunk Zolival az ebédekkel a téglagyári lakásokhoz.

— Örülök, hogy van ez a tanyagondnoki lehetőség — mondja a 80 éves Csenda Sándor, aki több mint ötven éve lakik a téglagyári lakásban. — Sajnos négy éve meghalt a feleségem, azóta sokkal nehezebb — folytatja, miközben jóízűen kanalazza a borsólevest. A kis unokám hallott a szolgálatról, ő mondta, papa próbáld meg. Így hordatom az ebédet és heti egyszer a házi segítségnyújtást is igénybe veszem. Elektromos kerékpárral eddig az orvoshoz elmentem. Rossz időben taxit fogadtam, ha a kórházba mentem vizsgálatra, kétezret fizettem érte. Most 23-án a tüdőgondozóba visz ki a tanyagondok.

Orvoshoz és hivatalba ingyenautóval
— A kistérségi Szociális Szolgáltató Központ keretében működő tanyagondnoki szolgáltatás célja a hátrányos helyzetű, szolgáltatáshiányos külterületen élőknek a városban lévő szolgáltatásokhoz és egészségügyi ellátásokhoz való hozzájuttatása — sorolja Kun Csilla intézményvezető. — A tanyagondnoki szolgálatot az önkormányzat pályázta meg, és az elnyert 8+1 fős autóval végezzük. Az érintettek orvoshoz járásra, hivatalos ügyeik intézésére is igénybe vehetik ingyen az autót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!