Közélet

2010.11.16. 15:26

Ne lepődjön meg, ha felszólító levelet kap a napokban

Mintegy 20 ezer gazdálkodó kap kézhez a napokban adategyeztetésre felszólító levelet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól.

BGY

Ők azok, akik ebben az évben vélhetően hibás területalapú támogatásigénylést nyújtottak be — tájékoztatott Téli Róbert, a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálat főosztályvezetője.
Amíg az adatok nem tisztázódnak, addig a hivatal sem tudja kifizetni a teljes támogatást. Általában túligénylésről, egybeművelt területekről van szó, azaz egy adott blokkon belül nagyobb területre érkezett támogatási igény, mint a blokk támogatható területe. Egy-egy blokkban több gazdálkodó is érintett lehet.

A gazdálkodónak az adategyeztető lapot a pontosítást követően, kitöltve, (cégszerűen) aláírva az átvételtől számított 5 munkanapon belül kell visszaküldeni az MVH-hoz. Egyes esetekben a földhasználati lapot is csatolni kell a nyomtatványhoz, mivel a támogatás a jogszerű földhasználónak jár. Az adategyeztetést segíti, hogy az agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadóinál, mind a falugazdászoknál elérhető egy informatikai felület, ahol a szakemberek a gazdálkodó részére segítséget tudnak nyújtani a területnagyság és a túligénylés gyors és szakszerű megállapításához.

Aki nem küldi vissza az adategyeztető lapot, azt a jogszabály szerint úgy kell tekinteni, mintha elismerné a hibát. A tanácsadóknál a térképeken beazonosítható, hogy ki, mit rontott el. Ez büntetéssel is járhat! A bírságok mértéke attól függően változik, hogy mekkora volt a túligénylés aránya a valós, azaz a később jóváhagyott területhez képest. Ezért is célszerű a blokkban érintetteknek egyszerre, egy időben felkeresni a tanácsadót. Amennyiben így sem sikerül megállapítani a határokat, úgy a MVH ellenőrei a helyszínen szemlét tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!