Közélet

2010.11.08. 18:27

Pénzt ígérnek, ha gyermeket szül a nő

Elkészült az a törvényjavaslat, amely két évről újra három évre növelné a gyermekgondozási segély folyósításának időtartamát. Vajon növelné a gyermekvállalási kedvet a tervezett változtatás bevezetése?

Békési Brigitta

— Hallottuk a híreket, amelynek nagyon örültem nem csak én, hanem az ismerőseim közül több anyuka is — mondta a szolnoki I. Anikó. — A lányunk a jövő év márciusában lesz hároméves, addig gyesen vagyok vele. Szerencsére meg tudtuk oldani, hogy itthon maradjak Barbival.

Amennyiben nekünk is két évig járt volna csak a gyes, mint a 2010. május 1-jén vagy az után született gyerekek szüleinek, be kellett volna adnom bölcsődébe. Véleményem szerint sokkal jobb a csöppségeknek, ha három éves korukig otthon maradhatnak. A bölcsikbe járó kicsik sokat betegeskednek, hiszen nem kialakult még az immunrendszerük. A táppénzes napokat pedig nem szívesen veszik a munkahelyeken sem.

Amennyiben újra három évig járna a gyes, nagy valószínűséggel vállalnánk még egy-két gyermeket — árulta el az anyuka.
— Fél füllel hallottam én is a médiából, hogy változik a gyes folyósításának időtartama — válaszolt érdeklődésünkre a törökszentmiklósi R. Judit. — A fiam kétéves koráig gyeden voltam, utána szerettem volna visszamenni dolgozni. A munkahelyemen sajnos létszámleépítések vannak és ha gyes mellett vissza is vesznek, előreláthatólag nem sokáig maradhatok. Így most állást keresek, november végére várok egy visszajelzést. Én nem, de a húgom gondolkozik azon, hogy a tervezett változtatás bevezetése után vállalnának egy harmadik gyermeket is — mondta Judit.

A jogszabály-módosítást várhatóan még ebben a hónapban elfogadja az Országgyűlés. A változtatást az egyes szociális, gyermekvédelmi és családtámogatási tárgyú törvények módosítását tartalmazó, úgynevezett salátatörvény tartalmazza, amelynek tervezete már olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján

Az előző kormány háromról két évre csökkentette a gyes időtartamát. A törvény 2010. május elsejétől lépett életbe. A jelenlegi kormány visszamenőlegesen vissza akarja állítani a korábbi helyzetet.
De vajon milyen hatását fogják mindennek tapasztalni a megyei óvodákban, bölcsődékben? A választ megtudhatja az Új Néplap keddi számából.

A születés időpontja számít, nem az igénylésé

— A jelenleg hatályos, családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekgondozási segélyre jogosult a szülő (ideértve a kiskorú szülőt a jogszabályban meghatározott esetben), a nevelőszülő, a gyám, a saját háztartásában nevelt gyermek második életévének betöltéséig — tájékoztatott Kruchió Gyuláné, a Magyar Államkincstár Észak-alföldi Regionális Központjának családtámogatási irodavezetője. — A jogszabály szerint a gyermekgondozási segély időtartamának vonatkozásában a 2010. május 1-je előtt született gyermekekre igényelt ellátásra akkor is a 2010. április 30-án hatályos szabályokat kell alkalmazni, ha az igénylés ezt az időpontot követően történik. 2010. április 30-án gyermekgondozási segélyre a jogosultság a gyermek harmadik életévének betöltéséig volt megállapítható.

 A gyermekgondozási segély összege
A gyes havi összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, ikergyermekek esetén — függetlenül a gyermekek számától — azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (jelenleg: 28 ezer 500 forint) 200 százalékával, töredék hónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár. Az ellátás összegéből nyugdíjjárulékot, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíjat vonnak le.

Jogosultak száma a megyénkben
Gyesben  részesülők:   8816 fő*
Gyedet igénybevevők: 2573 fő**
*2009. márciusi adat
**2009. februári adat
Forrás: Új Néplap-gyűjtés

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!