Közélet

2011.03.27. 12:35

Az útfejlesztés, árvízvédelem nem tűr halasztást

Magyarország megyéit végiglátogató útjának harmadik állomásaként Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön Jász-Nagykun-Szolnok megyében járt. A hivatalos program részleteiről tegnapi számunkban beszámoltunk, most az ezen alkalomból készített interjúnkat közöljük.

Bán János

Fotó:

— A megyei látogatása miben több puszta protokoll útnál? A szolnoki ünnepi közgyűlésen elhangzottak — például közlekedési problémák — orvosolásában például tud majd kézzelfogható támogatást nyújtani?

— A legfontosabb a munkahelyteremtés. Szerencsére úgy tapasztalom, hogy itt makacs, konok emberek élnek. Amikor bezárták a cukorgyárat, hát igyekeztek idehozni egy másik üzemet. Amiben viszont minden szolnoki, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kivétel nélkül, pártállástól függetlenül egyetértett az első közös megyei, városi közgyűlésén: hogyan lehetséges az, hogy a megyét keresztülszelő nemzetközi út fejlesztése még mindig nem történt meg. Ez most már elodázhatatlan, ebben egészen biztos vagyok. De a csillagok most jól állnak. A másik terület, amiben személyes közreműködésemet ígérhettem meg, az az árvízvédelmi létesítmények sürgetése. Meg kell építeni a szükséges számú víztározót, ehhez kétség sem fér. Aztán itt van még egy kiemelt terv: Szalay Ferenc polgármester úr azt kérte, hogy én is szálljak be, hogy itt munkahelyet teremthessen egy kínai beruházó. Azt, aki 2000 embernek kenyeret képes adni, annak én, az ország első embere is elmondom, megerősítem, ezerszer, ha kell, hogy Szolnok az ideális hely a befektetésére.

— Hogyan éli meg, hogy az utóbbi napokban, hetekben egyre durvább, személye elleni támadásokat intéznek ön ellen?

— Az energiámnak szerencsére csak kis részét kötik le ezek a támadások. Azért nem érint komolyan, mert belül tudom, hogy ezek a kötekedések, vádak teljesen alaptalanok. És ezt bizonyítani is tudom. Most például nyilvánosságra hoztam az 1964-es közlekedési balesetemet, amelyben — mivel diák voltam —, nem tudtak pénzbírságra ítélni, hanem kiróttak rám négy hónap felfüggesztettet. Ez volt a legalacsonyabb, lehetséges büntetés. Ha azt mondják, hogy lyukat találtak az életrajzomban, hát majd kimásolom a munkakönyvemet, onnan kezdve, hogy kocsirakodó voltam, kétkezi munkás, hogy felvegyenek az egyetemre. Kimásolom, hogy ezután ezzel se tudjanak foglalkozni. Hogy én szt-tiszt lettem volna? Ez annyira képtelenség, ezzel nem is foglalkozom, különben is, ezt nekik kellene bizonyítani. Engem már igen alaposan átvilágítottak, hiszen voltam nagykövet, parlamenti képviselő, az EU parlament alelnöke, az országgyűlés elnöke, jelenleg én volnék a köztársaság elnöke — véleményem szerint nincs olyan ember, akit ennyiszer átvilágítottak volna. Egészen egyszerűen nincs takargatnivalóm.  

— De az bizonyára zavaró, hogy méltatlan ügyekről szólnak a híradások, és nem érdemi ügyekről önnel kapcsolatban...

— Sajnálatosnak tartom, hogy munkatársaim révén (most már mindegy, hogy ki csinálta), egy-két helyesírási hiba felcsúszott az internetre. Ez azért különösen fájó, mert éppen én hirdettem meg a szép magyar beszédért és a nyelv védelméért folyó küzdelmet. Itt csak egy orvosság létezik: mostantól sokkal jobban oda kell figyelnem, és mielőbb bármit fölteszünk a honlapra, ezután szakértővel átnézetem.


— Nyugat-európai útjain az elmúlt időben folyamatosan csillapítani próbálja a Magyarországgal kapcsolatos tévképzeteket, vélt, vagy valós aggodalmakat. Valóban túlzó, hamis kép alakult ki a nálunk zajló politikai folyamatokról nyugaton?

— Tény, hogy új helyzet állt elő Európában. Merőben váratlan és végképp szokatlan, hogy valamely párt kétharmados felhatalmazást kapjon, a nép a szuverén hatalmat ilyen mértékben ruházza rá a parlamentre. Ez óriási felelősséggel jár. Európa egy része most azt figyeli, hogy mit hibázunk. Arra kíváncsi, létrejön-e önkényuralom, létrejön-e egypártrendszer. Nekem ezeket a túlzó, indokolatlan félelmeket el kell oszlatnom. El kell mondanom, hogy a sajtószabadság maradéktalanul megvalósul, az emberi jogok kiteljesednek, hogy a demokratikus parlament működik. No, és persze azt, hogy készül egy új alkotmány, amelybe az európai szabadságjogokat egy az egyben átvettük az EU alapjogi chartából. Tárgyalópartnereim jó néven veszik, hogy tőlem ezt hallják, hiszen végül is én írom alá a szabályokat, sőt az alkotmányt is én fogom aláírni. A szavam remélem, garancia számukra.

Bán János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!