Közélet

2011.03.09. 16:55

Rejtélyes: gyógyító erejű víz tört fel a földből

A véletlennek köszönhetően bukkantak a különleges természeti adottságra.

Szoljon.hu

Fotó:

Különleges kincse van Pusztakettősnek, bár a legtöbb térképen hiába is keresnénk ilyen nevű települést. A Tiszaszentimréhez tartozó kis pusztai majornál ugyanis igazi különlegesség, lúgos víz bugyog Rés László kútjából. Közel tíz esztendővel ezelőtt nagyszabású terveket dédelgetett a vállalkozó, aki korábban szinte véletlenül csöppent Szentimrére.

Az akkori Széchenyi Terv keretében közel másfél milliárdos beruházást szeretett volna megvalósítani, termálparadicsommá változtatva Pusztakettőst. Kezdetként azonban — még saját erőből — vizet kellett találni. Több tízmillió forint úszott el a kútfúrás miatt, sőt egy ízben, 520 méter környékén olyan kőrétegbe ütközött a fúró, hogy nem is tudott tovább haladni.

Új kút helyét kellett tehát kijelölni, ahol 1200 méterről végül fel is tört az 52 fokos termálvíz, előtte, 504 méteren azonban még nagyobb kincsre leltek: lúgos vízre. Amint a bevizsgáláskor kiderült, a forrásvíz minősége több mutatójában felülmúlja a legismertebb hazai kristályvizekét, pH értéke 7.9, s nem csupán bázikus — mint sok más társa —, hanem már eleve tartalmazza mindazokat az ásványi anyagokat, amelyek jótékony hatása egyre ismertebbé válik.

A lúgos víz ugyanis többek között enyhíti a stresszt, cukorbetegeknél csökkenti a vércukor szintjét, közömbösíti a szervezetünkben felhalmozódott bomlástermékeket, fájdalomcsökkentő hatású, karban tartja a vérnyomás, javít az allergiás, asztmás tüneteken, erősíti, élénkíti az immunrendszert és tisztítja a bélfalakat.

Rés László igazi lokálpatriótaként Szentimre ásványvíznek nevezte el a kicsiny palackozóüzemében készülő vizet. Az azóta eltelt néhány évben jelentősen lecsökkentett kapacitással működött a kút, bár tárgyalások folynak német cégekkel, melyek egyre inkább érdeklődnek Pusztakettős kincse iránt.

Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!