Közélet

2011.03.07. 07:38

Soha nem látott intézkedéseket vezettek be a gáz miatt

Az önkormányzat tartozása miatt Tiszaburán kikapcsolták a gázt, a közintézményekben, a polgármesteri hivatalban, az iskolában nincs fűtés. Emiatt a téli szünetet is több, mint két héttel meghosszabbították.

Gelei J.

— Keressük a lehetőségét, miként tudnánk a Tigázzal egyességre jutni, hogy ismét meginduljon a gázszolgáltatás — nyilatkozta akkor lapunknak Farkas László polgármester. — Sajnos a közétkeztetést is kénytelenek voltunk felfüggeszteni az év elején, hiszen a konyhánk sem tud üzemelni ilyen körülmények között.

Nos, a tanítást ugyan január 19-én elkezdték a településen, de nem a megszokott helyszínen, hanem a művelődési házban, a teleházban, illetve a polgármesteri hivatalban, ahol vegyes tüzelésű kazánnal sikerült megoldani a fűtést. Mivel viszont így lényegesen kevesebb helyiség áll az iskola rendelkezésére, át kellett állni az oktatási intézménynek a délelőtt-délutáni tanítási menetrendre. Sőt, a tanórák hosszán is rövidíteni kellett 5 percet, hogy ne csökkenjen a kötelező órák száma. Az önkormányzat egyébként az E.ON-nak is súlyos milliókkal tartozik.

— Ugyan a villanyt még nem kapcsolták ki a közintézményekben, ám ha ez is megtörténik, még az is előfordulhat, hogy meg kell ismételni a tanévet a tiszaburai általános iskolában — tudtuk meg Farkas Lászlótól. — Sajnos 15 millió forint körüli tartozást halmoztunk fel. Mindent elkövetünk, hogy ez ne forduljon elő, a lehetőségeinkhez képest havonta 500 ezer—1 millió forintot törlesztünk adósságunkból. A jelenlegi helyzet szerint azért talán sikerül tartanunk a tanév rendjét. Igaz, ezt csak úgy érhetjük el, ha alkalmanként szombaton pótoljuk a korábban elmaradt órákat.

— Mi a helyzet a közétkeztetéssel, sikerült újra beindítani az iskolában és óvodában?

— Sajnos nem. Húszmilliós tartozásunk miatt beszállítóink csak abban az esetben szolgálnak ki minket, amennyiben készpénzzel fizetünk. Erre pedig nincs módunk. Az óvodában mindössze a két nagycsoport működik, de a közel hatvan gyerek így is csak reggel kilenc órától fél tizenkettőig van foglalkozáson. Tízórait még tudunk adni nekik néhány jó szándékú, segítőkész személynek köszönhetően, ám a meleg étkezésre, az ebédre már nem futja.

Információink szerint mára közel 150 milliós tartozást halmozott fel a tiszaburai önkormányzat. Helyzetét nehezíti, hogy a tavaly nyári árvízvédelmi védekezésre elköltött 70 millió forintból csupán 5 milliót kaptak meg az államtól. Az önkormányzat évről évre folyamatos létszám-leépítésre kényszerült, lassan eléri azt a határt, amikor már működését veszélyeztetné az újabb szűkítés. Alkalmazottai eddig mindig időben megkapták fizetésüket.

— Tavaly 14,5 millió forint ÖNHIKI-ben részesültünk. Ennek felére pályázunk most előlegként. Amennyiben megkapjuk, nem kell júniusig várnunk arra, hogy törleszteni tudjunk a szolgáltatóknak — felelte érdeklődésünkre Farkas László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!