Közélet

2011.09.18. 08:08

A hun áldozati üst mása lett a szoba dísze

Törtel címerében is szerepel az a különleges, a világ legnagyobb méretű hun áldozati üstje, amelyet a település határában ástak ki 1869-ben, s a Magyar Nemzeti Múzeum becses kincse.

BGY

Fotó:

Ez azóta az alföldi település nevezetességévé, jelképévé is vált. Így nem csoda, ha egy élethű másolatára a polgármesteri hivatalban, Godó János településvezető szobájában is „rábukkantunk”.

— Olyan érték, nevezetesség Törtelnek a hun üst, amit eddig nem használtunk még ki megfelelően. Ezért is van itt ez a másolat, s még további elképzeléseim is vannak hozzá kapcsolódóan. Ezen másolat díszítését Kónya Miklós törteli barátom készítette, s a múlt évben készült el. Lesz majd egy olyan, vastagabb falú másolata is az üstnek, amiben főzni tudunk. Szeretném ugyanis ezt megcsináltatni húszliteres formában, és az lenne a cél, hogy vagy a szoborparkunkban, vagy az üst megtalálási helyénél, ahol egy hatalmas, szép legelő terül el, egy Kárpát-medencei hunüst-főzőversenyt szervezzünk meg.

Ez ugyanis teljesen egyedi lenne, ami másutt nincs. Két-három napos rendezvényként szeretném majd megcsinálni. Ez a múzeumi példány pedig egyelőre itt lesz, a szobámban, s aki ide betér, az láthatja a történelmünk egy részét — mutatja az üstöt Godó János.
A polgármester a 87 és fél literes hun üst történetéről elmondta: az oldalán lévő jelzéseket többen próbálták megfejteni. Véleménye szerint ezek azt jelentik, hogy hány törzs fölött tartotta a fennhatóságot az a vezér, akié az üst volt.

— Úgy gondolom, hogy ezt nem cipelték magukkal, mert használták mindennap. Legeltették az állatokat, és amikor a téli szállásra odaértek, illetve onnan elindultak, akkor ebben mindig főztek. Áldozatot mutattak be így az istenüknek, megköszönve, hogy elindulhattak és visszatérhettek. Ezt a törteli üstöt részekben találták meg. Amikor ugyanis a vezér meghalt, akkor ezt összetörték, és egy másikat készítettek helyette — magyarázta a polgármester.

Az áldozóhely Czakó-halom tövénél ásták ki a népvándorlás korából származó törteli hun áldozati üstöt 1869 tavaszán, kormosan, sérülten, töredékekben. Ez a legnagyobb (90 centiméter), legsúlyosabb (41 kilogramm) és a legdíszesebb a sok ismert hun üst között, ennek elkészítették pontos mását is. Ez a törteli üst már kétségtelen bizonyítéka, hogy az Altáj-vidéki hunok megjelentek a Duna-Tisza közének ezen a részén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!