Közélet

2012.04.07. 23:32

Még az sem mindegy, mely területen élünk

Már ezekben a napokban lehet orrdugulást, tüsszögést, szemviszketést, köhögést tapasztalni.

Szoljon.hu

Young blonde female blowing her nose

Nincs még ehhez túl korán? — merül fel elsősorban az allergiás emberekben a kérdés. Úgy tűnik, nincsen. Az enyhe tél miatt korábban kezdődhet a tavaszi allergiás szezon. Mit tehetünk ellene?

Ahogy az a Ma.hu portálon is olvasható, a pollenszezon jellemzően végig érezteti hatásait a tavaszi időszakban, tehát hosszabb allergiás időszakkal kell számolnunk, ami az allergiásoknál súlyosabb tüneteket is jelenthet. Egy allergológus szerint attól függően, hogy hol élünk, a szezonális allergia különböző variációit tapasztalhatjuk — különböző mértékben érezteti hatását.
Nem mindig lehet elsőre eldönteni, megfázástól szenvedünk, vagy pedig allergiától. A tünetek kétségtelenül hasonlóak. Ám ha azt tapasztaljuk, hogy több mint egy hete szenvedünk, és a váladék tiszta, akkor valószínűleg az allergia tüneteivel állunk szemben. Ha úgy véljük, allergiásak vagyunk a pollenre, menjük el orvoshoz, végeztessünk allergiatesztet. Amennyiben az allergia tünetei már ismerősek számunkra, tisztában vagyunk vele, hogy allergiásak vagyunk, igyekezzünk minimalizálni a polleneknek való kitettségünket.

Ha a tünetek igen súlyosak, mindenképp beszéljünk az allergológussal a további kezelési lehetőségekről.

Hogyan védekezzünk?

— Tartsuk zárva az ablakokat
— A szabad levegőn viseljünk napszemüveget (akkor is, ha nincs napsütés)
— A gyakori zuhanyzás, ruhacsere is segíthet: amikor hazaérünk, azonnal cseréljünk ruhát, ne „terjessze” a polleneket a lakásban az odakint viselt ruhánk.
— Fontoljuk meg légtisztító és párásító beszerzését!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!