Közélet

2012.04.05. 07:37

Mi lesz most: megszűnnek a pénzbeli segélyek?

Április közepéig kell megvizsgálnia Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély.

Szoljon.hu

A kormány erről szóló döntése a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. Megyénkben többen tartanak a változástól.

— Nem szeretnénk, ha Erzsébet-utalvány formájában kapnánk ezentúl a családi pótlékot — válaszolt  megkeresésünkre Miheller György, aki szerény körülmények között, Hunyadfalván él kis családjával. — Tudomásom szerint az utalványból  nem lehet sem ruhát, sem könyveket venni, még csak a rezsit sem fizetni. Csak ételt lehet abból vásárolni. Igaz, hogy az a legfontosabb, de kapunk hitelt a helyi kisboltban, ha elfogy a pénzünk. A számláink kifizetését azonban nem halogathatjuk, a  szolgáltatók nem ilyen megértőek. Jelenleg a családi pótlékból, a gyesből és a lakásfenntartási támogatásból élünk. Ezen kívül, közfoglalkoztatás keretében november 31-ig havi 52 ezer forintos bérért dolgozom. A pénzüket nem italra költjük, hanem a lakásunk újítgatására, a gyerekekre és ha tudnánk, próbálnánk félrerakni. Összességében: nem örülnénk, ha változtatnának a jelenlegi rendszeren — hangsúlyozta a fiatal apuka.

— Tudja mit?! Eladnám az Erzsébet-utalványt is, ha mást nem kapok! Szeretném én eldönteni, hogy mire költöm a bevételem. Ha nem szeretnék enni, akkor senki nem kényszeríthet erre!—  mondta név nélkül egy férfi.
Bár az elképzelést jónak tartja Rédai János, Kuncsorba polgármestere, fenntartásai vannak azzal kapcsolatban. Állítása szerint, akik eddig nem arra fordították a pénzbeli juttatást, amire kellett, ezután sem fognak változni.  —  Lesznek majd, akik eladják az utalványt, vagy beváltják  italra  — jegyezte meg. — Valószínűleg  arra sem lesz lehetőség, hogy az  önkormányzat adja oda természetben az utalványnak megfelelő összegű élelmet a jogosultaknak. Hiszen akadnak, akik a segélycsomagokat is eladják. Másrész a településünkön mindkét bolt maszek, valószínűleg egyik sem lesz elfogadóhely. Így utazni kell majd a  mindennapi élelemért is. Kuncsorbáról Törökszentmiklósra, egy út oda-vissza több mint hétszáz forint. Ezért amit nyernének rajta a családok, el is veszítik, még drágábban lehet majd élelemhez jutni. Persze más lenne, ha minden bolt elfogadóhely is lenne egyben — tette hozzá.

Kozák Ferenc, a szolnoki  roma önkormányzat elnöke szerint a tervezett utalványos kifizetés kivitelezhetetlen. Mint elmondta, a hátrányos helyzetű családok számára ez a rendszer ismeretlen, és a megélhetésükhöz, élethelyzetükhöz egyáltalán nem illeszkedik. — A hátrányos  helyzetű családok mintegy nyolcvan százalékának egyetlen bevétele a családi pótlék. Amennyiben ezt Erzsébet-utalvány formájában kapnák meg, azzal csak tetéznék a megélhetési gondjaikat —  hangsúlyozta.

Az egyik megyebeli kistelepülésen, ahol nagy számban élnek hátrányos helyzetű családok, az általános iskola igazgatóhelyettese bevallotta: még nem is hallott az Erzsébet-utalványról, így azt sem tudja, hogy mire lehet azt felhasználni.
Romhányi Beáta, a szolnoki önkormányzat szociális támogatások osztályának vezetője elmondta: hallották, hogy a minisztérium vizsgálja a fent vázolt lehetőséget. Ezzel kapcsolatban a konkrétumok és a vonatkozó jogszabályok  ismeretében tudnak bővebben nyilatkozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!