Közélet

2012.04.15. 08:22

Rendőri feladatot fognak ellátni a papok?

Rendőri feladatot is ellátnak a jövőben a papok, terjedt el a hír a rendőrség és az egyház szolnoki képviselőinek közös konferenciája kapcsán. Ennek témáját ugyan inkább az áldozattá válás elkerülése adta, ettől függetlenül a szószékről elhangzó erkölcsi tanításnak is komoly szerepe lehet a bűnmegelőzésben.

Szathmáry István

— Végre létrejött egy ilyen találkozó a rendőrség és az egyházak között — fejezte ki a kezdeményezés fölötti elégedettségét Máthé György esperes-plébános. — Kiderült, hogy sok területen partnerek vagyunk, mert volt, amikor tartottunk egymástól. Mára a társadalmi szerepünk összeköt bennünket azokon a területeken, ahol együttműködésre van lehetőségünk. Nagyon hasznosak számunkra a rendőrség bűnmegelőzési tapasztalatai, mert a híveink is potenciális áldozatok, kitéve a sértés és bántalmazás ezernyi bűnének.

Mint megtudtuk, a katolikus egyház szívesen ad teret olyan tájékoztatóknak, mint a katolikus iskolákban eddig is tartott drogprevenciós előadások, ahogy az idősebbek figyelmét is szeretnék felhívni ezen az úton a rájuk leselkedő veszélyekre, vagy a katolikus óvodákba járó gyermekek szüleit is szeretnénk tájékoztatni a kicsik sérelmére történt bűnesetekről.

— Közös ügynek tekintjük a bűnözés elleni harcot, amiben egymásra talált a két testület — tette hozzá Máthé György.
Győry Péter Benjámin evangélikus lelkész egy gyakori tévedésre hívja fel a figyelmet a bűnözés kapcsán.

— Keresztyénnek, hívőnek lenni és másokat szeretni nem egyenlő a naivitással, erősebb kifejezéssel: baleksággal, — meg kell találni a bizalom és az ésszerű óvatosság egyensúlyát. Ebben sok segítséget adhatnak tagjaiknak az egyházi közösségek is, ahol a másokra jutó több figyelem révén kevésbé válhat valaki áldozattá a magányossága miatt.
Végh Miklós református lelkipásztor a konferencián megfogalmazott együttműködés mellett a Szentíráson alapuló tanítás bűnmegelőzésben való fontosságára is felhívta a figyelmet.

— Legfőbb szerepünk a bűnmegelőzésben van, ezért helyezzük a hangsúlyt a szószékről elhangzó erkölcsi tanításra.
Ettől függetlenül a gyülekezettel szoros kapcsolatban álló szolnoki Szer-Telen Ifjúsági Ház, aminek vezetőjével, Kozák Csabával együtt vettek részt a találkozón, illetve a Dömösi Kör és a Református Szeretetszolgálat gyakorlati síkon, konkrét problémakezeléssel is igyekszik kivenni a részét a bűnmegelőzésből.

Hozzá csatlakozott Jaczkó György görög katolikus parochus is, aki szintén az evangélium hirdetését tekinti fő eszközének a bűnözés elleni harcban
— A tízparancsolat mindig szigorúbb, mint a törvényhozók többé-kevésbé betartatott rendeletei, s a valóban vele élő emberben olyan szigorú belső erkölcsi mérce alakul ki, ami megtartja őt az igaz úton. Emellett kifejezetten örülünk a rendőrség kezdeményezésének és a magunk eszközeivel segítjük azt, akár óvodánkon, akár iskolánkon keresztül is. 

Az egyház is lehet bűnözők áldozata

Az egyházakat intézményeiken keresztül is érheti támadás. A szolnoki Belvárosi Nagytemplom ellopott réz ereszcsatornáitól kezdve a Partos Kápolna feltörésén vagy a görög katolikus templom építkezéséről ellopott anyagon, szerszámokon át a református parókián történt többszöri sikertelen betörési kísérletig széles a lista. De ez a terep sem mindig veszélytelen a bűnözők számára. Példa rá az egyik Szolnok környéki betörési kísérlet ajtóba szorult balszerencsés tettese, akivel a jó erőben levő plébános a hivatalos formaságok teljes mellőzésével rendezte az ügyet.

Szathmáry István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!