Közélet

2013.04.04. 20:42

Búvárok bevetésére volt szükség az árvízkapu bezárásához

Mezőtúr alatt a Hortobágy-Berettyót visszaduzzasztotta a Hármas-Körös, emiatt a torkolatnál lévő árvízi kaput ma délelőtt 11 órakor bezárták.

Szoljon.hu

Az árvízkapu bezárása komoly előkészületeket igényelt. Búvárok több órán át tisztították a kapu útjában lévő mederszakaszt, hogy a két hatalmas vastömb akadály nélkül összezáródhasson.


A torkolat, ahol a Hortobágy-Berettyó a Hármas-Körösbe folyik, fontos stratégiai pont. Itt zárták el a víz útját, hogy az áradó folyók vizeit máshogy, esetleg máshol vezessék le. Az árvízi kapu bezárásával párhuzamosan 24 szivattyút is telepítenek a torkolathoz, ha kell ezek segítségével emelik át a vizet - tudtuk meg S. Tóth Anikótól, a megyei Katasztrófavédelem sajtószóvivőjétől.


Megnyitható a Nagykunsági főcsatorna is, ami megkerüli a torkolatot, úgy vezeti - gravitációsan- a Hortobágy-Berettyó vizét a Hármas-Körösbe. A képeken a kapu zárása látszik (kézi erővel), valamint az, ahogyan a Búvár Kft búvára, ifjabb Stadler János újból lemerül, hogy ellenőrizze, hogy jól zártak-e a kapuk, van-e akadály a víz alatt. 

(fotók: JNSZMKI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!