Közélet

2013.04.16. 13:31

Egyre szorítóbb a hitelcsapda

Egy minapi devizahiteles fórumon többször is elhangzott, hogy a devizahitelek kifizethetetlenek.

Szoljon.hu

Az árfolyamváltozásból és kamatnövekedés eredményeként elviselhetetlenül magasra emelkedtek a havi törlesztő részletek. Ettől pedig a családok százezrei szenvednek. Volt, aki öt éve 2,6 milliót vett fel a kocsijára, a hitelt fizeti, de ma még több mint 3 millióval tartozik. Sokan azt mondták, hogy nincs kiút számukra. Nem voltak nagy vágyaik, csak egy saját lakás, melyben a gyerekeket fel tudják nevelni, most pedig a fejük felett ott lebeg Damoklész kardja. Van olya n ismerősöm, aki kétkezi munkás, kétszobás lakást vett, a kétmilliós beugróhoz felvett hétmillió forintos frankos hitelt. Ma már nem tudja törleszteni. Amikor kérdeztem, nem érzi-e magát felelőtlennek azzal, hogy bevállalta az árfolyamkockázatot, nemmel válaszolt.

Amikor leszerződött, jelezték ugyan az árfolyam-ingadozás lehetőségét a bankban, de azt is mondták, hogy tíz év alatt 10–20 százaléknyi volt a mozgás. Az ismerős úgy számolt, hogy képes bevállalni 25 évre a havi 33 ezer forint törlesztő részletet a feleségével. Árfolyammozgás esetén, ha ennek az összege megduplázódik, akkor sem esik kétségbe, a 66 ezret is vállalják. De arra nem számított, hogy 360 százalékkal emelkedik majd 120 ezerre a havi törlesztése. Az esete nem egyedüli. Sok ezer család áll a fizetési csődhelyzet előtt. Emiatt csökken évről évre a hazai fogyasztás, nő a munkanélküliség, s hagyják el egyre többen az országot. Formálódik a második Trianon? Csak míg 1921-ben a határok léptek át hárommillió magyar felett, most az adósok egy része lépi át a határokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!