Közélet

2013.04.22. 16:42

Folytatódhat a rezsicsökkentés

Szolnokon a minap sajtótájékoztatót tartott Szalay Ferenc a rezsicsökkentés jótékony hatásait negatívan ellensúlyozó, egyes szolgáltatócégek által új díjtételként bevezetett intézkedései miatt.

Szoljon.hu

A polgármester hangsúlyozta, sajnálatosan nem csupán a közműszolgáltató társaságokra, hanem a megyeszékhelyre nézve is presztízsveszteséget jelenthet, ha a város vezetői, illetve a helyi önkormányzat nem védi meg a lakosságot támogató kormányzati kezdeményezéseket.


Mint kifejtette, a kormány rezsicsökkentő intézkedései a legtöbb magyar család számára valós segítséget jelentenek a hétköznapok során,
– Rendkívül fontos, hogy a tízszázalékos kedvezmény valóban annyi is legyen mindenki számára, mint az a jogszabályban rögzítve lett, s a számlákat ne terheljék újonnan keletkező költségek. Ez utóbbit a kormány ellenőrzi, s komolyan vesz minden bejelentést – hangsúlyozta Szalay Ferenc.

– Ez a rendkívül fontos intézkedés felelősséget ró az önkormányzatokra is. Szolnoki polgárok bejelentése alapján szembesültünk azzal, hogy a távhődíjak ugyan valóban tíz százalékkal csökkentek, azonban a szolgáltató új költségelemet vezetett be a mérőberendezések ellenőrzésével, illetve cseréjével kapcsolatosan.


Mint a váeosvezető elmondta, megvizsgálva a beérkezett bejelentéseket, kiderült, hogy valóban jogos a hozzájuk forduló emberek panasza, s tényleg új, eddig a szolgáltatócég által vállalt költségről van szó, mely a lakás méretétől és a fűtőtestek számától függően változó mértékű. Hozzátette: a helyzetet megismerve azonnal egyeztetéseket kezdeményezett a szolgáltató Alfa Nova Kft.-vel.


– Úgy gondolom, ez a teher nem hárítható át a szolnokiakra. Nem tudom elfogadni, hogy a kilencezer, távfűtéses lakásban élő családot a fűtéssel kapcsolatban az elfogyasztott hő díján kívül bármilyen egyéb költség terheljen. Az egyeztetések a jövő héten kezdődnek, szeretném, ha rövid időn belül megtalálnánk a megfelelő megoldást a problémára. A cég nyitott a megbeszéléseket illetően. Számomra a megbeszélések során egyetlen szempont létezik: ez a költség nem terhelheti a szolnoki családokat! – hangsúlyozta Szalay Ferenc.

Jelentős összeget takaríthat meg egy család

A víz- és csatornadíjakról már szintén nem az önkormányzatok határoznak majd, hanem nyártól az állam dönt róluk, a szolgáltatók viszont addig is bizonyos határokon belül emelhetnek rajtuk.

A hatósági ár várhatóan a most érvényesnél tíz százalékkal lesz kevesebb. Úgy tudjuk emellett, azt követően, hogy idén januártól tíz százalékkal csökkent a földgáz és az elektromos enregia ára, szeptemberben újabb árvágásokra készül a kormány: elképzelhető, hogy további tíz százalékkal mérséklik az árakat. Amennyiben az is megvalósul, évente százezer forint körüli összeget takaríthat meg egy átlagos család.


A polgármester egy másik szolgáltató tarifájának változásával kapcsolatban is tájékoztatta a sajtót. Mint elmondta, Szolnokon, a közgyűlési döntés értelmében nemrégtől emelkedett a hulladékszállítás díja. Hozzátette, tárgyalásokat kezdeményez a szolgáltató Remondis Szolnok Zrt. illetékeseivel az ügyben, hogy milyen módon lesz lehetőség a lakossági tarifák mérséklésére, s ez a kezdeményezés hogyan egyeztethető össze a kormány közeljövőben tervezett intézkedéseinek kapcsán. Mégpedig, hogy az Orbán-kabinet többek között a hulladékszállítás díjának mérséklésével kívánja folytatni rezsicsökkentő programját.

Mint korábban megírtuk, azt már a kabinet részéről korábban közölték, hogy nyártól a lakossági hulladékszállítási, a víz- és csatornadíjak, a palackos gáz árának, valamint a kéményseprés után fizetendő összegek csökkentését tervezik, legalább tíz százalékkal. Úgy tudjuk azonban, hogy az áresés egyes tételek esetében jóval nagyobb mértékű is lehet. Információink szerint a kéményseprés éves díja akár húsz százalékkal is kevesebb lehet a jelenleginél, de felvetődött az is, hogy a lakosság számára akár teljesen ingyenessé is válhat. (Ebben az esetben az állam térítené meg a hatósági árat a közszolgáltatást végzőknek.) A víz- és csatornadíj, valamint a szemétszállítás várhatóan tizedével lesz olcsóbb a jelenlegieknél.

Utóbbi esetében azonban a kiindulópontot nem a jelenlegi, hanem a tavaly április 14-én érvényben volt díjszabás jelentené, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy a csökkentés egyes települések esetében a húsz százalékot is meghaladhatja. Ennek magyarázata, hogy az önkormányzatok – amíg ők dönthettek az árakról – szinte mindenütt jelentősen emelték az utóbbi hónapokban a hulladékszállítás díját, így még a korábbiaknál is jelentősebb eltérések alakultak ki az országban, de még egyes megyéken belül is. Forrásaink szerint ezzel szemben a kormány célja, hogy viszonylag egységessé tegye a díjszabást, ezért lehet a csökkentés bázisa a tavaly áprilisi állapot. Az árcsökkentések július elsejétől lehetnek érvényesek, ez a számlákon először augusztusban jelentkezhet majd.

A hatósági ár várhatóan a most érvényesnél tíz százalékkal lesz kevesebb. Úgy tudjuk emellett, azt követően, hogy idén januártól tíz százalékkal csökkent a földgáz és az elektromos enregia ára, szeptemberben újabb árvágásokra készül a kormány: elképzelhető, hogy további tíz százalékkal mérséklik az árakat. Amennyiben az is megvalósul, évente százezer forint körüli összeget takaríthat meg egy átlagos család. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!