Közélet

2013.04.15. 14:11

Megakasztották a horgászok kezdeményezését a halászok

A pecások célja, hogy az élővizeken március 1-től június 1-ig mindenfajta halászati tevékenység tiltva legyen.

Szoljon.hu

„Ne halat adj az éhezőnek, hanem tanítsd meg halat fogni!” – szól az ősi bölcselet. Ahhoz ugyan nem vennénk a bátorságot, hogy a népes hazai horgásztársadalom tagjaira ráfognánk, éhezne, ahhoz meg pláne, hogy lapunk tanítaná meg a tagjait halat fogni. Az Új Néplap leporolt, ezentúl hetente megjelenő horgászrovata elsősorban nem a szaklapok tartalmainak babérjaira tör, de óhaja szerint magas színvonalon kívánna lapunk olvasóinak a legfrissebb információkkal, érdekességekkel szolgálni.

Szeretnénk, ha ezt a rovatot együtt szerkeszthetnénk a horgászokkal. Első megjelenésünknél ezért hagytunk kérdőjeleket a fejlcében, hogy Önök, aktív és passzív horgászok, és e vízközeli életformával szimpatizáló olvasók válasszanak nevet, vagy akár jelmondatot a horgászrovat címének. Az ajánlásokat, illetve a későbbiekben témaajánlataikat, véleményeiket a [email protected] elektronikus postacímünkre írják meg (köszönjük!).

Ezúttal egy országos horgászos témáról adunk hírt. A Tiszai Vitorlás Egyesület az év elején beadványt nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz „Népi kezdeményezés” címen. A célja az volt, hogy az 1997. évi XLI. a halászatról és horgászatról szóló törvény módosításába bekerüljön az a javaslat, miszerint a tavaszi ívási (szaporodási) időszakban a természetes élővizeken március 1-től június 1-ig mindenfajta halászati tevékenység tiltva legyen. A kezdeményzés indoklásában szerepel: „...Igazodva az uniós országok természetes vizeinek kezeléséhez, a halászati hasznosítás helyett a horgászati hasznosítást kell előtérbe helyezni a természetes élővizeinken”. Céljuk elérésével szerintük jelentősen megváltozna a jelenlegi halászati tevékenység, és a 2015. évben lejáró halászati hasznosítói szerződések utáni új hasznosítók már halban gazdagabb vizeket kaphatnának kezelésbe. Az OVB ezt jóváhagyta és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát akkor hitelesítette is. Azonban a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége (MAHAL) az utolsó pillanatban kifogást emelt a népi kezdeményezés ellen az OVB-nél, s megakasztotta a horgászok akcióját. Ezt követően az új törvény is megszületett, amely az érintett pecások szerint semmilyen változást nem tartalmaz a korábbihoz képest. Szerintük a szabályozások tartalma maradt a régi, s csak annak megfogalmazása lett új.
A horgászok 2013. március 26-án „A horgászsport és a horgászturizmus fejlesztésének elősegítése az új halgazdálkodási szabályozással” címmel parlamenti nyílt nap keretében megismerhették az új törvényt - amelynek nevéből kikerült a „halászati” szó („a halgazdálkodásról és a hal védelméről”) -, ami a véleményük szerint csak épp a címben meghatározott célokról, feladatokról nem szólt.

A Tiszai Vitorlás Egyesület továbbra is várja a Kúria jogerős döntését a népi kezdeményezés ügyében, hogy minél előbb el tudja kezdeni az aláírásgyűjtést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!