Közélet

2013.04.20. 15:37

Orbán Viktor Szolnokon

Fél év alatt felépült a szolnoki Stadler gyár két új üzemrésze, amely mintegy négymilliárd forintos beruházással valósult meg a helyi ipari parkban. A létesítményeket Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel csütörtökön.

Mészáros Géza

– Uram bocsáss, nem kell megijedni, az Európai Unión kívül is van élet – mondta Orbán Viktor Szolnokon. Jelezve, hogy a Stadler svájci cég, Svájc pedig nem tagállama a közösségnek, mégis, a recesszió ellenére is folyamatosan fejleszti ipari szektorát: a gépgyártását, a textiliparát és az óragyártását. Azzal együtt jegyezte meg ezt a miniszterelnök, hogy jól tudja, a két ország gazdasági berendezkedése között jelentős különbségek vannak. A kormányfő az üzemcsarnok-avató beszédében többek között arról is szólt, hogy egy kis létszámú svájci családi cégből miként lett egy nemzetközileg elismert nagyvállalat.

– Nem vendégségbe érkeztem Szolnokra, hanem hazajöttem a Rózsa utcába – jegyezte meg Orbán Viktor csütörtökön, a Stadler két új üzemcsarnokának avatóünnepségén. A miniszterelnök a családjának városi kötődésére utalt e gondolattal.

Tegnap Orbán Viktor miniszterelnök, Peter Spuhler, a Stadler Rail Csoport tulajdonos vezérigazgatója és Szalay Ferenc polgármester közösen avatták fel a svájci vasúti járműgyártó cég szolnoki gyárának fejlesztése során elkészült új üzemrészeket. A beruházással az alumínium kocsiszekrények összeállítása mellett a gyár alkalmassá válik vasúti járművek komplett végösszeszerelésére is, amelyet a cégcsoport aktuális megrendelései szerint vesznek majd igénybe. A bővítés részeként a Stadler Szolnokon építette ki a cégcsoport új forgóvázjavító kompetenciaközpontját is. A csütörtöki avatón a vendégek között meghívottként államtitkárok, kormányzati, megyei és önkormányzati vezetők, országgyűlési és helyi képviselők, hivatal- és cégvezetők, valamint üzletemberek is voltak.

A tervezett két új üzemrész alapkövét még 2012 szeptemberében rakták le, majd azonnal megkezdődtek a kivitelezési munkálatok. Az alapkövet tavaly még Jürg Gygax, a Stadler Rail Csoport ügyvezető alelnöke, dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Szalay Ferenc polgármester és Dunai Zoltán, a Stadler hazai országigazgatója tették le. A gyártókapacitás növelését, illetve a forgóvázjavító kompetencia kiépítését a Stadler 4 milliárd forintos beruházásból valósította meg. Az új csarnokok mindössze 6 hónap alatt felépültek, s mára már a technológia és a gyártási folyamatok tesztelése zajlik.

Dunai Zoltán, a Stadler országigazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd „moderálta” a tegnapi ünnepséget. Először Peter Spuhler szólalt fel, aki annak az örömének adott hangot, hogy a svájci cég minden magyarországi befektetése eredményesnek bizonyult. „Amikor helyet kerestünk a zöldmezős beruházásainknak, később kiderült, nagyon megfelelő választás volt Magyarország” – jelentette ki a Stadler Rail Csoport tulajdonos vezérigazgatója.

– Működik a kormány újraiparosítási programja, életképes az a gondolat, hogy Magyarországnak munkából, termelésből kell megélnie – mondta ezt már Orbán Viktor. – Magyarországnak modern ipari országgá is kell válnia, modern ipar pedig nincs vasút nélkül. A Stadler gyáravatója ugyanakkor annak is bizonyítéka, hogy az országban van jövője a vasútnak – hangsúlyozta a kormányfő.

Elhangzott, hogy a beruházás következtében a cégcsoport itthoni leányvállalatainak összlétszáma 230 fővel emelkedik, amely azt is jelenti, hogy Magyarország, a Stadler csoporton belül, Svájcot és Németországot követően a harmadik legnagyobb divízióvá válik.
Az eseményen Orbán Viktor, Peter Spuhler és Szalay Ferenc közösen leleplezték az első, a GYSEV részére készülő motorvonat kocsiszekrényét is, amely várhatóan 2014 elején már elkezdi az utasok szállítását is. Az első három utas azonban épp az említett három személy volt, akik, miután „felgördült a függöny” a járműszekrény elől, beültek az újonnan készült vasúti kocsiba. Ide tartozik, hogy a Stadler a közelmúltban nyerte el a MÁV és a GYSEV közös közbeszerzését, amely által 48 FLIRT típusú villamos motorvonatot szállít le a két társaság részére, s mind a 48 jármű kocsiszekrénye Szolnokon fog elkészülni.

Együttműködik a kormány és a Stadler
Az avatóbeszédében Orbán Viktror miniszterelnök kiemelte: a Stadler Rail Csoport az egyik gazdasági társaság, amellyel stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány. A kormányfő kiemelte: a svájci vonatgyártóval aláírt megállapodás része annak a programnak, amelynek keretében a kormány a magyar gazdaság teljesítményéhez jelentős mértékben hozzájáruló globális cégcsoportokkal, a vállalatok hosszú távú magyarországi jelenlétének biztosítása érdekében stratégiai megállapodásokat köt. „Magyarország kormánya a stratégiai megállapodás aláírásával kifejezte készségét arra, hogy a Stadlert magyarországi terveit illetően minden rendelkezésre álló eszközzel támogassa és ösztönözze” – hangsúlyozta a kormányfő.

A Stadler beruházás számokban
A jelenlegi beruházás összértéke: 4 Md Ft
A szolnoki gyár létszámnövekedése: +230 fő
A Stadler magyarországi összberuházása: 13 Md Ft
(Forrás: Stadler Rail Csoport)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!