Közélet

2013.07.02. 19:35

„Biztonságos szórakozóhely? Ilyen nem létezik!”

A „Szolnok Város Biztonságos Szórakozóhelye” cím adományozásáról szóló rendeletet 2013 májusában fogadta el a közgyűlés.

Szoljon.hu

A rendelet megalkotásának és elfogadásának célja az volt, hogy  a szórakozóhelyet példaértékűen, a jogszabályoknak és a jó erkölcsöknek megfelelően működtető, tevékenységüket a város rendjének és a köz nyugalmának megzavarása nélkül végző, a vendégeinek biztonságos szórakozását biztosító üzemeltetőket a város elismerje a cím adományozása által - tájékoztatta a Szoljon.hu-t Gyuricska Éva, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat sajtóreferense.


A városvezetés korábban is kiemelt témaként kezelte a fiatalok szórakozási szokásait és biztonságát. A rendelet létrejöttét egy éves intenzív munka előzte meg, mely a 2012 nyarán alakult Szülői Műhely tagjainak bevonásával folyt. Ebben a közös munkában diákok, szülők, szakemberek, szórakozóhely tulajdonosok egyaránt részt vettek. Ennek keretében több szórakozóhely látogatásra is lehetőség nyílt a rendőrséggel közösen, ahol a résztvevők megtapasztalhatták, hogy hol, milyen feltételek között szórakozhatnak a fiatalok.

A cím adományozását a rendeletben meghatározott szervek és személyek képviselői kezdeményezhették írásban. A benyújtott javaslatokat egy erre a célra megalakult munkacsoport véleményezte, melynek tagjai voltak a különböző szakigazgatási szervek, az önkormányzat, a rendőrség képviselői és a polgármester által felkért két-két szülő, diák, illetve szórakozóhely tulajdonos.
A munkacsoport által tett javaslatokat a közgyűlés fogadta el júniusi ülésén. Az idei két díjazott a Stock Pub 1927, melynek képviseletében Elek Péter, illetve a Retro Söröző, melynek üzemeltetője Szűcs László vette át a „Szolnok Város Biztonságos Szórakozóhelye”díszoklevelet Szalay Ferenc Polgármestertől.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (balra) adta át a „Szolnok Város Biztonságos Szórakozóhelye” címet Elek Péternek (középen) és Szűcs Lászlónak. Fotó: Csabai István
[/caption]
A Stock Pubot képviselő Elek Péter a Szolnoki Főiskola kereskedelmi és üzleti kommunikáció szakán végzett. Közel 10 éves vállalkozói tapasztalattal írországi és angliai minták alapján alakította ki és működteti a Stock Pub 1927 szórakozóhelyet, mely mind a design, mind a szolgáltatásfejlesztés terén magas minőséget képvisel. Több kamerával működő biztonsági rendszert működtet. Ezen kívül helyi civil kezdeményezésekkel együttműködve jótékonysági rendezvényeket szervez, illetve helyet ad a Szolnoki Főiskola „diák-élet” résztvevőinek is. Aktívan vett részt és kreatív ötleteivel, javaslataival hozzájárult a Szülői Műhely hatékony működéséhez. Ezt megelőzően is segítette a biztonságos szórakozással kapcsolatos üzenetek közvetítését az Önkormányzat Családbarát Programjának keretében megvalósuló „Fókuszban a család” elnevezésű magazin műsorban.

A Retro Sörözőt képviselő Szűcs László tulajdonos 30 éve üzemeltet vendéglátó egységet Szolnok városában. Mint lokálpatrióta olyan értéket közvetít a város lakosai felé, melyben fontos szerepet kap a környezettudatos viselkedés, a szubjektív biztonságérzet kialakítása, az egymásra figyelés és a közös célokért való cselekvés. Tulajdonosként és két gyermekes szülőként is életfilozófiája, hogy a fiatalok számára vonzó szabadidős programokat, kikapcsolódási alternatívákat kínáljon. Kiemelt figyelmet szentel a 18 év alatti fiatalok 22.00 óra utáni ott tartózkodása ellenőrzésének. A Retro Sörözőben szórakozókat személyesen ismeri, számukra színvonalas szolgáltatást biztosít, továbbá részt vesz az üzemeltetéshez kapcsolódó közvetlen feladatokban. Több kamerával működő biztonsági rendszert működtet.

Mindkét szórakozóhely képviselője kezdetektől aktív résztvevője volt a 2012 májusában létrejött Szülői Műhelynek, amelynek alapvető célja a helyi erőforrás-szövetség (szülők, fiatalok, szakemberek) kialakítása és működtetése. Működésük azért is nevezhető minta értékűnek, mert igyekeznek megteremteni az egyensúlyt az egyéni vállalkozói érdekek érvényesülése és a helyi társadalom szereplőinek szórakozással kapcsolatos szubjektív biztonságérzetének megteremtése között - mondta el Gyuricska Éva.

– Biztonságos szórakozóhely? Ilyen nem létezik!

– hangsúlyozta a háromgyermekes anyuka, Répási Márti munkatársunk kérdésére.
– Mert ahol egy fiatal szeret szórakozni, azt egy épeszű szülő sem tartja biztonságosnak – fűzi hozzá a fiatalasszony. Azzal azonban (több szülőtársához hasonlatosan) egyetért, valamit tenni kellene a patthelyzetnek tűnő állapot feloldásáért.
Az elmúlt években az önkormányzatok és a szórakozóhelyek tulajdonosai már léptek afelé, hogy a szülők biztonságérzetét növeljék. Akadt olyan (nem megyénkbeli) képviselő-testület, ahol a szórakozóhelyek nyitva tartását próbálták korlátozni helyi rendeletben, ezt az Alkotmánybíróság rövid úton hatályon kívül helyezte.

Sikeresebb ötletnek bizonyult egy budapesti klub „karszalagja”. A népszerű szórakozóhelyre kiskorúak vagy csak szülővel vagy egy úgynevezett zöld kártyával léphetnek be. Ez utóbbi egy mágneses szalag, melynek lehúzása után (belépéskor) azonosítják a gyermeket, innentől kezdve a szülő egy, a zöldkártyások számára létrehozott webes felületen nézheti meg, ott van-e még a klubban csemetéje.


A szolnoki önkormányzat más módszerhez nyúlt. Nem korlátozni vagy büntetni akar, éppen ellenkezőleg: elismerni, jó példát felmutatni. Céljuk, hogy a szórakozóhelyek tulajdonosai valamiféle „helyi etikai kódex” szerint cselekedjenek és nem kizárólag rendeletek vagy jogszabályok dörgedelmes útmutatásai alapján, hanem belső késztetésből. A 18 évesnél fiatalabbakat például ne szolgálják ki alkohollal, küldjék haza éjjel a gyerekeket és tiltsák ki a tudatmódosító szereket. Ez utóbbira különösen nagy szükség lenne, ugyanis az utóbbi egy esztendőben rendkívüli módon megemelkedett Szolnokon és környékén a legális tudatmódosító szert használók száma.
Esetenként a szülő nagyon is jól tudja, mi történik gyermekével…

További részletek az Új Néplap szerdai számában...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!