Közélet

2013.07.24. 09:35

Kunokhoz látogattak a szentgyörgyiek

Jászalsószentgyörgyiek is részt vettek nemrégiben az immár kilencedik alkalommal megszervezett Hármas-kerületi kézi aratóversenyen.

Szoljon.hu

Idén Kiskunfélegyháza adott otthont a hagyományőrző rendezvénynek. A szentgyörgyiek csapatában Talált József emeritus jászkapitány kaszált, Blaha Zoltánné és Kiss Béláné voltak a marokszedők, Kis Béla kötözte, Simon Károly pedig a keresztbe hordta a kévéket.

A szokásoknak megfelelően minden résztvevő csapatnak száz négyzetméternyi búzát kellett learatnia, hagyományos módon korhű öltözékben. A zsűri a ruházat mellett nézte a tarló tisztaságát, magasságát, a kévék minőségét, a kereszt formáját, a kasza állapotát. Bemutatták a búzakalászból készült kötelet, a kasza kalapálását is.

Nem mellékes szempont ilyen versenyeken, hogy milyen aratóreggelivel látnak hozzá a munkához a résztvevők, s persze ilyenkor sem maradhat el az aratópálinka. A jászalsószentgyörgyi csapat jól vizsgázott a Jász- és Kunkapitányok által felkarolt versenyen, de a legfőbb eredmény ilyenkor mindig a jó hangulat és a közösség ereje. Nem véletlen talán, hogy ezekben a hetekben szinte egymás érik a hasonló rendezvények.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!