Közélet

2013.07.24. 09:30

Megyénkben is ellenőrzik a dohányboltokat a fogyasztóvédők

A tizenöt napos türelmi idő letelt, július 17-től már csak az engedéllyel rendelkező nemzeti dohányboltokban lehet dohányárut vásárolni.

R.Á.

Hogy mindezt betartják-e az üzletek, illetve, hogy a dohányboltokban minden a szabályok szerint történik-e, az illetékes hatóságok ellenőrzik. Megyénkben a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, valamint a NAV munkatársai ellenőrzik a dohányboltokat.

– Felügyelőségünk az elmúlt napokban megyeszerte végzett ellenőrzéseket. Az eddigi tapasztalatok igencsak vegyes képet mutatnak – számolt be az eddigi tapasztalatokról dr. Lipták Gergely. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője elmondta: a boltok nagy részében minden rendben van, az üzlet a követelményeknek megfelelően üzemel, azonban néhány esetben még a tájékoztatás, valamint a külső megjelenés terén tapasztalhatók hiányosságok.
A fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársai a türelmi idő leteltével még fokozottabban ellenőrzik a trafikokat, különös tekintettel a fiatalkorúak dohányáruval történő kiszolgálásra.

– A nemzeti dohányboltok bevezetése nagymértékben megkönnyíti a fogyasztóvédők munkáját. A korábbi gyakorlat szerint a sok kis üzletben szinte lehetetlen volt a fiatalkorúakat érintő kiszolgálás megakadályozása. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság országos adatokon alapuló közleménye szerint sajnálatos módon még mindig szolgáltak ki fiatalkorúakat a trafikokban, de ez az arány már lényegesebben jobb a korábbi adatokhoz képest. Természetesen ezen a téren az első hetekben mért mintegy 21 százalékos arány sem megfelelő. Cél a fiatalkorúakat érintő kiszolgálás teljes megakadályozása, csak ennek megvalósulása fogadható el – hangsúlyozta a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!