Közélet

2013.07.15. 13:09

Véget érhet a harc horgászok és halászok között?

Az Országgyűlés június 10-én fogadta el a korábbi halászatról és horgászatról szóló jogszabályt szeptember 1-től felváltó új törvényt. A CII. számú törvény június 21-én jelent meg a Magyar Közlöny 102. számában.

Szoljon.hu

fishing

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Az új jogszabály megalkotásának elsődleges oka az volt, hogy a halászatról és horgászatról szóló korábbi törvény mára elavult és nem volt alkalmas a természetvédelmi és gazdasági igényeknek is megfelelő halgazdálkodás szabályozására. A Magyarországon élő mintegy 400 ezer horgász és családtagjaik komoly társadalmi és gazdasági érdeket és értéket jelentenek, amit mindenképpen szeretnének megvédeni. A törvény célja: a halállomány természetes megújítása, a természetes vizeken folyó halászat szigorú szabályozása és korlátozása, a horgászsport és a horgászturizmus fejlesztése mellett a halászati hagyományok megőrzését is támogatja a halgazdálkodás újraszabályozása.

Az új törvény a turista állami horgászjegy bevezetésével egyszerűsíti a horgászat megismerését, ezzel is segítve a horgászok létszámának gyarapodását és a horgászturizmus erősödését a vidéki turizmusban. Az elmúlt években komoly versengés – sok esetben harc – alakult ki a halászat és a horgászat képviselői között. Ugyanakkor ez a határvonal sokkal inkább a tisztességes halászat és a tisztességes horgászat között húzódik. A törvény elfogadásával a meccs a tisztességes horgászok javára dőlt el. A törvény – összhangban az ugyancsak júliusban életbe lépő új Büntető törvénykönyvvel – az orvhorgászat visszaszorítására törekszik. Az új jogszabály a korábbinál jobban védi a halak természetes élőhelyét, különösen az állományok megújulása, növekedése szempontjából fontos szaporodó- és telelőhelyeket.

Az őshonos halállományok megóvása és azok növelése a szabályozás alapvető célkitűzése. Az intézkedések valamennyi őshonos halunkat érintik, de kiemelhető néhány olyan faj, ahol különösen fontos az állományok védelme. Így óvható meg és növelhető például a Tisza és a Duna kecsege állománya, de fontos a folyók és tavak nyurga ponty állományának növelése is. Jelentős hatással lehetnek ezek az intézkedések a sokak által kedvelt horgászhal, a compó hazai populációjának gyarapodásához is.

A jogszabály bevezeti a fogási tanúsítványt, amelynek segítségével a hal útja annak kifogásától kezdve a teljes élelmiszerláncon keresztül nyomon követhető lesz. Cél, hogy a bizonytalan eredetű halak helyett minél több hazai, egészséges hal kerüljön a magyar családok asztalára.
Szintén új elem a halászati engedély: kereskedelmi célú halászatot a jövőben kizárólag ezzel lehet folytatni, a továbbra is megmaradó állami halászjegy és horgászjegy csak rekreációs célú halfogásra használható majd. A törvény a szigorú szabályozás mellett továbbra is teret enged a legális halászatnak. Egyes halászeszközöket és módszereket azonban általánosan tilt a törvény és jogszabályi alapot teremt a halászok által használható eszközök és fogható halak mennyiségi korlátozására is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!