Közélet

2013.08.07. 13:39

Nyergelj, fordulj!

Lovagolni tanulhatnak a jövőben a testnevelésórákon a gyerekek. A Kincsem Nemzeti Lovas Program keretében az általános iskola 3., 4., 5. osztályától felmenő rendszerben tartanak lovaglásórát az ország 180 általános iskolájában.

Szathmáry István

Persze ott, ahol erre alkalmas lovarda is rendelkezésre áll. Ezeken a foglalkozásokon nemcsak magát a lovaglást sajátíthatják el a nebulók, hanem megismerkednek a lótenyésztés, -gondozás alapismereteivel is.
Biztosra vehető, hogy lesznek majd kritikusai, ellenzői az elgondolásnak. Az egyik tábor majd számolgatja, mibe kerül az egész, mennyi vastüdőt vehetnénk az árán a rászoruló kórházaknak. Más meg magyarkodást emleget majd és attól retteg, hogy tömeges hagyományőrző képzés sül ki a dologból, vagy a lovas nemzet mítoszának föltámasztása lapul mögötte.


Pedig nagyon jó kezdeményezésről van szó. A ló több, mint állat, társa az embernek, és hosszú ideig nagyon méltatlanul bántunk vele. Megfosztottuk magunkat mindattól az adománytól, örömtől, amit a lóval való bánás, szoros kapcsolat jelenthet. Sokan emlékezhetnek még rá, amikor a háború tizedelte hazai lóállományt nem menteni, hanem pusztítani igyekezett a hivatalos politika. Csoda, hogy nem kitömve maradt ránk az utolsó példány, s mégis volt honnan elindulni, amikor fordult a széljárás.
Ha szerencsénk van, és valóban kellő elszánást, pénzt, energiát fordít az ország erre az ügyre, olyan dolgot csinálunk, aminek csak haszna, öröme lehet, de kárt biztos nem látunk belőle. Egyszerre nevelünk lóhoz értő, vele bánni tudó lelkes embereket, s nem utolsósorban visszaadhatjuk egyik leghűségesebb barátunk, a ló igencsak megtépázott becsületét is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!