Közélet

2013.10.02. 11:05

Éves szinten akár 15 milliós megtakarítást is elérhetnek

Átadták a metángázt hasznosító több, mint 125 millió forintos beruházást Túrkevén a minap.

Szoljon.hu

– A túrkevei önkormányzat pályázati úton 61 millió forint pályázati támogatást nyert korábban e célra, a beruházási hitel is ekkora összeg – számolt be dr. Szabó Zoltán, Túrkeve polgármestere. – A beruházás 2012. novemberében indult, a szeptemberi próbaüzemet követően októbertől üzemszerűen működik. Hat évtizeddel ezelőtt találtak városunkban több, mint 70 fokos vizet, melyről kiderült, hogy pozitív kút, azaz a meleg vizet a metángáz segíti a felszínre. Ráadásul több olyan összetevőt tartalmazó vízről van szó, mely gyógyító hatású.

A termálkút vizéből leválasztott metán kísérőgázt villamos- és hőenergia előállítására használjuk fel, részben a gyógyfürdő szükségletét kielégítve, a többlethozamot pedig értékesítjük. A Túrkevei Gyógyfürdő Nonprofit Kft. ezzel a beruházással jelentős költségmegtakarítást ér el, hiszen az eddigi energiaszámlák kiegyenlítése helyett, saját szükségletét kielégítve, még értékesíti is az elektromos energiát. Az előzetes számítások szerint éves szinten akár 15 millió forint is lehet a megtakarítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!