Közélet

2013.10.16. 18:39

Fellendül a horgászturizmus?

– Az elkövetkező években az ország gazdasági húzóágazata lehet a horgászturizmus – állítja Menyhárt József. A Horgászegyesületek a Tiszáért Társulás sajtószóvivőjét arról faggattuk, hogy miből fakad ez a véleménye.

Mészáros Géza

– Magyarország a felszíni természetes élővizekben igen gazdag. Megyénkben is folyók, holtágak, csatornák kínálnak változatos horgászati lehetőségeket a helyi és a vendéghorgászok számára. A horgászturizmus fejlesztésével kapcsolatos kormányzati elképzelések a következő években óriási potenciált kínálnak megyénk földrajzi fekvéséből adódó horgászati lehetőségeinek hasznosítására. Köztudott, hogy a Tisza menti kis településeken igen nehéz munkát találni. A megélhetést, a munkát, mint évszázadokon keresztül, ismét a folyó adhatja az itt élőknek – hangsúlyozta Menyhárt József.

A szakember elmondta, hogy a magyarországi természetes élővizek elsősorban a nyugati folyók meliorációja miatt a szabályozottságuk ellenére is páratlan értéket képviselnek napjainkban. A Tisza hullámtere az egész szakaszon a Ramsari Egyezmény által védett terület, igen értékes maradványerdőkkel és szentély jellegű holtágakkal, melyek kitűnő ívó helyeket biztosítanak a halak számára és valóságos horgászparadicsommá válhatnak, megfelelő szabályzó rendszerek bevezetésével. A horgászturizmus legfontosabb „eleme” a hal. Bőséges halállomány híján, rekordlistás fogások hiányában nem lehet tervezni eredményt hozó horgászturisztikai fejlesztéseket. Ennek a törekvésnek az alapjait az új „Halgazdálkodási és halvédelmi törvény” biztosítja, amit a parlament ez év júniusában fogadott el.

Elsődleges célja, hogy vizeink halállománya az eddigi rablóhalászattal szemben védelmet kapjon és gyarapodjon, így az idelátogató turisták gazdag élményekkel távozzanak az elkövetkező években a magyarországi horgásztúrákról. A hamarosan induló horgászturisztikai pályázatok forrást biztosíthatnak az üresen álló, pusztulásra ítélt kis parasztházak rendbetételére, hogy azok fogadni tudják az idelátogató vendéghorgászokat és családtagjaikat. Az általános turisztikai időszakokkal szemben a horgász-szezon ugyanis egész évben tart, ha megfelelő a hazai vizek halállományának összetétele. Ezeknek a céloknak az érdekében elindult élőhely fejlesztési program a jövőben biztosítani fogja a horgászok által kívánt igényeket. A horgászatért és halászatért felelős szakembereknek most a legfőbb feladatot az adja, hogy minél hatékonyabbá váljon a halvédelem és minél sikeresebb legyen a tavaszi ívás után a természetes szaporodás – tette hozzá a Horgászegyesületek a Tiszáért Társulás képviselője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!