Közélet

2013.10.23. 10:19

Megépült a falu kemencéje

Milyen jó dolog hűvös őszi estéken meghúzódni a kemencepadkán! Kétpón erre különleges lehetőségük nyílik a település lakóinak.

Szoljon.hu

Egykor egészen természetes volt, hogy a kemence körül zajlott az élet a családban. Ott sült-főtt az ebéd, oda húzódott, aki melegedni kívánt és természetesen a macska sem hiányozhatott a kemencepadkáról. Aztán az elmúlt évtizedekben lassan feledésbe merült, idejét múltnak számított ez a csodálatos építmény, ám az utóbbi években ismét reneszánszát éli.
Kétpón most újonnan épített, méretes kemence terpeszkedik hívogatóan a falu közepén lévő kis téren, körülötte fedett térség szépen faragott padokkal, asztalokkal. Kitűnően alkalmas környezet baráti beszélgetésekhez, rendezvényekhez egyaránt. Ha egy étterem kertjében látnánk, nyilvánvaló lenne, hogy a jó üzlet, több vendég becsalogatása érdekében építette valamelyik vendéglátós. Csakhogy ezt a kemence és a padok, asztalok a helyi önkormányzat kezdeményezésére készültek, közösségformáló céllal.

– Még augusztus huszadikára elkészült a kemence, bár körülötte most is zalik a tereprendezés – mesélték a falubeliek. – De már itt sütöttük meg az új kenyeret és azóta is gyakran felfűtik. Rendkívül hangulatos hátteret ad a különböző rendezvényeknek, az embernek eleve több kedve támad hozzá, hogy leüljön egy kicsit beszélgetni a régen látott ismerősökkel, barátokkal. Arról nem is beszélve, hogy a kemencében sült ételnek, süteménynek egészen más íze van!

Az önkormányzat saját intézményeit jórészt aprítékkal fűti. Ez a kemence felfűtésére is kiválóan alkalmas, így rendszeresen hirdetnek meg olyan időpontokat, amikor az otthon előkészített ételeket bárki elviheti és megsütheti a falu kemencéjében.

– A leggyakrabban természetesen bedagasztott kenyeret hoznak, de rendszeresen készülnek sütemények, töltött káposzta, sőt pizza is – mesélte Major Gábor és Kása László, akik a kemence felfűtésében segítkeznek.

Természetesen nem csak a lakók saját részre, de az óvodás, iskolás gyerekek számára is gyakran sütnek Kétpón finomságokat. Ottjárunkkor például csábítóan illatozó sült tök készült uzsonnára, de frissen sült buktát is sűrűn kapnak a kicsik.

– Nyilvánvalóan a közösségépítés, közösségformálás volt a célunk, amikor belefogtunk a kemence megépítésébe, illetve körülötte lévő terület kialakításába – mondta el Boldog István, a település polgármestere. – Szerettük volna egy olyan teret létrehozni, ahová mindenki szívesen jár, amely valami egyedit, mégis hagyományosat nyújt a településen élőknek és a hozzánk érkező vendégeknek egyaránt. Ráadásul ez a kemence nem csak szép, hanem igazán hasznos is, hiszen rendkívül finom ételeket készíthet benne bárki, aki csak szeretne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!