Közélet

2013.10.10. 18:08

Nem győzik irtani az elhagyott házakból kirajzó állatokat

Patkányok borzolják a kedélyeket az utóbbi hetekben Abonyban. Elsősorban lakatlan házakban vernek tanyát és onnan rajzanak ki.

Szoljon.hu

– Több kisebb-nagyobb példánnyal volt már „szerencsém” találkozni az utóbbi időben – mondta el lapunknak Lőrinczy Veronika, aki a családi házuk kertjében talált patkányfuratokat mutatja.
– A szomszéd házából, kertjéből telepedtek át hozzánk, amely lakatlan maradt. A bank sajnos elvitte a mellettünk lévő házat, s bár jelentkezett rá egy vevő, aki szépen rendbe is tette a kertet, végül az adásvétel elmaradt. Nem tudtak megegyezni a bankkal.

Nekünk ez sovány vigasz, ugyanis, mióta kiirtották a növényzetet, hozzánk járnak át a patkányok. Egészen egyszerűen átfúrták magukat a szomszédból, a kétméteres kerítésünk alatt. A hívatlan jószágok a hálószobánk irányába indultak el…
Természetesen minden eszközzel próbáljuk irtani őket, mérget helyeztünk ki és a három kutyánk is előszeretettel vadászik rájuk. Így aztán itt portán belül még csak megküzdünk velük, de a város más utcáit is ellepték – állította.
Valóban többen panaszkodnak a településen, hogy nem győzik irtani ezeket a kellemetlen rágcsálókat. Ennek elsődleges okát a rengeteg elhanyagolt ingatlanban látják, melyekkel nem tudnak mit kezdeni a hatóságok.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A patkányok itt jutottak át a szomszédból – mutatja Lőrinczy Veronika. Fotó: Mészáros János
[/caption]

– Sajnos nagyon sok lakatlan, romos ház van Abonyban, amellyel nem törődik a tulajdonosa – panaszkodott egy nyugdíjaskorú férfi, akinek a saját utcájukban omladozó házak miatt szintén sok gondot okoznak a patkányok.
– Némelyikből kihaltak, mások azért váltak gazdátlanná, mert a lakók nem tudták fizetni a felvett hiteleket. Ilyenkor hosszú hónapokon, éveken keresztül senki sem gondozza ezeket a kerteket, házakat. Felveri őket a gaz, a patkányok meg persze élelmesek, gyorsan bevackolják magukat. Én már régóta irtom őket, ahogy tudom. Jó pár ezer forintomba került már a méreg, de persze azzal is óvatosan kell bánni, nehogy más állatot, ne adj'' isten gyereket megmérgezzek vele.


Nem számít egyedinek az abonyi jelenség, a legtöbb településen rendszeresen szükséges a rágcsálók irtása. Abony önkormányzata is tervez lépéseket.
– Természetesen tudunk a problémáról – mondta el kérdésünkre válaszolva Balogh Pál jegyző.
– A tervek szerint a következő testületi ülésen tárgyalja az önkormányzat.

Nagyon nehéz ellene felvenni a harcot


Amellett, hogy rendkívül kellemetlenek, népegészségügyi szempontból is nagyon veszélyesek a patkányok, hiszen számos kór, betegség hordozói. A települési önkormányzatok épp ezért rendszeresen végeznek rágcsálóirtást, több-kevesebb sikerrel. A patkány ugyanis nagy túlélőnek számít, így nem könnyű megszabadulni tőle. Sőt, valójában nem is lehet, hiszen a nagy világvárosok csatornahálózataiban éppúgy könnyen elszaporodik ez a rendkívül ellenálló állat, mint a falusi szalmakazlakban. Ráadásul mivel igen okos jószág, sok esetben a kihelyezett mérget is elkerüli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!