Közélet

2013.10.12. 11:20

Nyaktörő nyelvtörő

Címkék#Bűnesetek

Rend, tisztaság és tisztesség – ezeket a jelzőket használta a Svájci Idegenforgalmi Hivatal Ausztriáért és Magyarországért felelős régióigazgatója, amikor hazája idegenforgalmi ajánlatairól tájékoztatta a magyar szakújságírókat a közelmúltban.

Mészáros Géza

Nos, e gondtalan létet kínáló alpesi köztársaságba rándult ki a minap – az idős emberek sérelmére elkövetett rablógyilkossággal még 2009-ben megvádolt hat tagú banda közül – két ároktői hazánkfia, Henrik és Elemér.
Idehaza a népes rokonságon kívül senki sem tudta, merre vették az irányt a szökevények, de egy rendőrségi szakértő szerint külföldre biztosan nem mehettek, mert nem beszélnek idegen nyelveket.

Aztán kiderült, mégiscsak átlépték a határt, és a három hivatalos nyelvet jegyző Svájcba távoztak.
A vádirat szerint, amikor támadtak, a büntetett előéletű, egymással szoros rokonságban álló ároktői férfiak az áldozataiktól soha nem kérdeztek semmit, de nem is vártak választ: minden szó nélkül megkötözték, ütötték, rúgták a védtelen öregeket, majd elrabolták szegények szerény értékeit. A „bátor” támadók maszkban, csuklyában, éjszaka törtek rá az idős emberekre, azok otthonaiban. Az efféle brutalitáshoz ugyanis nem szükséges egyetlen idegen nyelv ismerete sem, így aztán, ilyetén „szótlan munkával” bármikor külföldön is megállnák a helyüket Henrik, Elemér és társaik.


Az ügy vádlottai számára a „becsületes” magyar ezidáig (vad)idegen volt tehát, de most már kétséges, hogy kitanulják-e, mert vélhetően egy jó darabig a börtönszlenget fogják használni. S ha bebizonyosodik a négy éve íródó vád, én nagyon remélem, hogy az életük végéig...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!