Közélet

2013.10.08. 07:29

Súlyos árat fizetett a nő az ajándékba kapott pénzért

Egy fiatalasszony került szorult helyzetbe, pedig csupán egy szóbeli megbeszélésre alapozva fogadott el ajándék gyanánt egy nagyobb összeget, melyet most visszakövetelnek tőle. Vajon jogosan követeli vissza a pénzt egykori „jóakarója”?

Szoljon.hu

No title

Fotó: Getty Images/Hemera

Különös történettel kereste meg szerkesztőségünket egy szolnoki asszony, melynek köszönhetően úgy érzi, kilátástalan helyzetbe került az élete.

– Már bánom az egészet, hogy egyáltalán belementem, hogy egyáltalán elfogadtam azt a pénzt – mondta könnyeivel küszködve Erika. – Nem egy bonyolult történet, csak számomra vált azzá, akárcsak az életem. Nyolc évig együtt éltem egy férfival, ez idő alatt mindent közösen intéztünk, segítettük egymást, közös kasszán voltunk. De az élet úgy hozta, hogy egy idő után elhidegültünk egymástól. Megbeszéltük, hogy nem folytatjuk a kapcsolatunkat, barátként váltunk el egymástól. Nagyon jó maradt a viszonyunk, talán ez okozta későbbi vesztemet – tette hozzá keserűen.
Erika a szakítás után önálló életet kezdett, azonban néhány hónap elteltével eladták a céget, ahol dolgozott, és az új vezetés már nem tartott igényt a munkájára. Munkanélküli lett, nem tudott elhelyezkedni a végzettségének, képesítésének megfelelően. A havi számláit, lakáshitelét tartalékaiból fizette, azonban készletei hamarosan kimerültek.

– Amikor pénz nélkül maradtam, megosztottam ezt a volt párommal – folytatta. – Legnagyobb meglepetésemre, a beszélgetésünket követően, alig egy órával csipogott a telefonom. A bank értesített, hogy 200 ezer forintot átutaltak számomra, és ott volt az exem neve. Azonnal felhívtam, hogy most mi ez a pénz, miért adta. A válasza annyi volt, hogy látja, szükségem van erre. Ő nagyon szeret engem, és úgy gondolta, hogy ezt a pénzt nekem adja, ajándékba, hiszen az akkor jól menő vállalkozásában én sokat segítettem neki. Nem tagadom, jól esett ez a gesztus, és nagyon jókor jött. Bár akkor visszautaltam volna... – jegyezte meg.

A történet ekkor veszi igazán kezdetét. Teltek a hónapok, Erika állást talált, próbált talpra állni, azonban amíg idáig elért, felélte a kapott pénzt.
– Alig egy évvel később, felhívott az exem, hogy kell neki a pénze, amit akkor adott nekem, mert a vállalkozása nehéz helyzetbe került – mondta, miközben zsebkendőjével megtörli szemeit. – Én mondtam neki, hogy erre nem készültem, és különben is akkor azt mondta, azt ajándékba adta. Erre erősködni kezdett, hogy szó sincs erről, illetve az eltelt egy év után fizessek neki kamatot. Összeroskadtam, mert az új munkahelyemen annyit keresek, amennyiből meg tudok élni. Perrel, bírósággal fenyegetőzik. Nem tudom, most mit tegyek, hiszen nincs semmi papír róla, csak szóban beszéltünk mindenről – ekkor már keservesen zokogott.
Kíváncsiak voltunk, hogy egy tapasztalt jogász miként látja az esetet, a nőnek valóban vissza kell-e fizetnie az ajándékba kapott pénzt, illetve az egy évre járó kamatot, vagy sem.

– Nem ismeretlen ez a helyzet a jogi gyakorlatban, sőt gyakorinak mondható – adott magyarázatot dr. Kókai Gábor ügyvéd. – Amennyiben az ajándékozási szerződés tárgya nem ingatlan, úgy a jogügylet szóban is érvényesen létrejöhet, más kérdés, hogy ilyenkor nehezebb a konkrét, az általános szabályokhoz képest esetleg eltérő tartalmát bizonyítani. Az ajándék meghatározott feltételek esetén történő visszakövetelése alapvető jogintézmény a polgári jogban. A Polgári Törvénykönyv szerint erre akkor kerülhet sor, ha arra az ajándékozónak a létfenntartása érdekében van szüksége, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. Amennyiben az ajándék visszakövetelése tárgyában per indulna, úgy a bíróság ezeket a körülményeket bizonyítási eljárás lefolytatásával tisztázza – tette hozzá.

Az ügyvéd kifejtette, ha a megajándékozottat az ajándék visszafizetésére szólítják fel, és ő ennek önként nem tesz eleget, a késedelem időszakára megalapozottan igényelhető tőle a törvényes késedelmi kamat.

– Az ilyen esetekben a bizonyítási nehézségek az ajándékozási szerződés írásba foglalásával előzhetők meg, és az okiratban ki kell térni minden olyan tényre, körülményre is, amely egy átlagos élethelyzethez képest esetleg speciálissá teszi az adott jogügyletet, és amelyekből kiderül a felek ügyleti akarata – folytatta dr. Kókai Gábor. – Ehhez elegendő például a két ügyleti tanú hitelesítésével elkészülő minősített magánokirati forma is, ingatlan ajándékozása azonban kizárólag ügyvéd vagy közjegyző közreműködésével lehetséges.

Ha lehet, mindig legyen szerződés

Nem csak a kölcsönöknél, ajándékozásnál hasznos, ha szerződést írnak a felek, hanem akkor is, ha nagyobb értékű megbízást adnak például egy vállalkozónak. Egy szolnoki férfi saját bőrén tapasztalta meg ennek hiányát. Bádogos munkára kapott egy kedvező ajánlatot, és meg is egyezett egy kivitelezővel. A szerződést a kivitelező fia vitte el a megrendelőhöz, aki a nyolcvanezer forintos munkadíjból elkért húszezret előlegként. A munkát két hét alatt elvégezték. A házigazda számára kiállította a vállalkozó a számlát nyolcvanezerről, majd követelte tőle a teljes összeget. A gazda hiába állította, hogy ő már húszezret odaadott, nem született róla átvételi elismervény. Végül hosszas huzavona után sikerült csak megegyezniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!