Közélet

2013.10.24. 21:33

Virágzó bérlakás-piac, tetszhalott építőipar

A lakossági ingatlanpiac a Jászságban is immár sokadik éve a tetszhalál állapotában van, amiből a mögöttünk hagyott nyár sem rángatta ki az ágazatot. A képet legfeljebb az önkormányzati, közületi beruházások teremtette munkalehetőségek árnyalják.

Banka Csaba

Facade of a modern and stylish multistorey apartment house.

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Lakóház elenyésző számban épül, az adás-vétel szinte megállt, ha pedig mégis van mozgás, legfeljebb az amúgy is nyomott áron kínált ingatlanok árából engedni kész eladók tudnak túladni ingatlanjaikon – derült ki mindabból, amit Bányai Zoltán ingatlanszakértő lapunk érdeklődésére elmondott.

Az építőipari kivitelezéssel foglalkozó vállalkozók, cégek számára a mentsvárat jelen helyzetben az önkormányzatok által elindított beruházások jelentik.

– Meglátásom szerint a jól, megbízhatóan dolgozó vállalkozások számára folyamatosan munkát biztosítanak az önkormányzati, illetve közületi beruházások, fejlesztések térségünkben a kőműves munkától a szakipari tevékenységen át egészen az épületek bútorozásáig – jegyezte meg Bányai Zoltán. – A vállalkozások számára a csatornaépítések, az iskolák, óvodák, vagy épp a templomok felújítása, építése jelent árbevételt a térségben. Az egyéni vállalkozók, egy két főt foglalkoztató mikrovállalkozások számára pedig a felújítások, nyílászáró cserék, burkolatjavítások, a fűtéskorszerűsítés adhat munkát, teremthet bevételt.
A szakember tapasztalata szerint a ingatlanpiacon a pangás ellenére is megfigyelhető némi átalakulás. Jelesül az adás-vétel helyett egyre nagyobb jelentőséget szerez a bérbeadás.

– Nem csak az új házak építése, a használtak adás-vétele is nehézkes – tette hozzá a szakértő. – Az ingatlanok árcsökkenése továbbra is megfigyelhető, mert viszonylag elfogadható áron családi házat aligha lehet eladni, csak jelentős árengedménnyel lehet túladni egy-egy házon.
Annak ellenére megfigyelhető mindez, hogy immár rendkívül kedvező hitellehetőségeket is kínálnak a pénzintézetek. Csakhogy ezeket nem merik felvenni az emberek. Nagyon úgy tűnik, hogy egy megfelelő motivációt jelentő állami támogatás rendszer nélkül csak nagyon hosszú idő múltán mozdulhat el a holtpontról a piac.

Valószínű, hogy mindezen hatások eredményeként megfigyelhető a térségben is a bérlakások helyzetének erősödése. Mivel saját beruházásba nem kezdenek a családok és inkább kivárnak, elfogadható megoldást jelent számukra a bérlet.

Egyrészt kiszámítható formáról van szó, másrészt az állandóan mozgásban lévő munkaerőpiacon is jobb, ha mobilabbak a munkavállalók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!