Közélet

2013.11.04. 10:51

A templom alapkövének szentelésére emlékeztek

A Szent Tamás katolikus templom alapkőszentelésére emlékeztek a napokban Martfűn. Az esemény éppen huszonkét éve történt.

R.Á.

Az évfordulón a város korábbi plébánosa, Tamási József atya mutatott be szentmisét, ahol a város első vallási építményének, a temetői lélekharang felavatásának 25 éves jubileumáról is megemlékeztek.
A szentmisén több érdekesség elhangzott a templom tervezésének és 10 évig tartó építésének nehézségeiről, az alapkő Marosi Izidor váci megyéspüspök általi felszenteléséről, anyagi források előteremtésének sokszor kreatív módjáról.

A legfontosabb Tamási atya szerint az volt, hogy mindig gyűlt össze annyi pénz, hogy az építkezés, ha lassan is, de folytatódjon. Büszkeséggel mutatta be a templom egyedi, Jeruzsálemi kereszt alapján készült szerkezeti felépítését, az egzotikus, indiai hangulatú templom belső elrendezését és többek közt Meszlényi János Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásait. Az atya anekdotákat mesélt a három harang furfangos megszerzéséről és Keszthelyi Ferenc váci megyéspüspök főpapi szentmiséjén felszentelt hangversenyorgonáról is. Az egyházközség tagjai, illetve a téma iránt érdeklődők a mise után az építkezés folyamatát kisfilmen nézhették végig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!