Közélet

2013.11.09. 12:10

Évente akár százezer forinttal is több marad a családoknál

November 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a lakossági gáz, az áram és a távhő ára az Országgyűlés döntése értelmében. Az újabb rezsicsökkentéssel a gáz, az áram és a távhő ára tavaly decemberhez képest összesen 20 százalékkal mérséklődik.

Szoljon.hu

MJA_8141.JPG

Fotó: Mészáros János

A parlament két héttel ezelőtt, október 14-én döntött az újabb rezsicsökkentésről. Az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi bizottság javaslatára arról is határozott, hogy az egyetemes földgázszolgáltatókra terhelik a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét.


A rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedések múlt év decemberében kezdődtek: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2012. december 6-án bejelentette, hogy 2013. január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára. A politikus közölte: a gáz- és áramár csökkentéséről a kormány végleges döntést hozott. Jelezte, hogy mindez 3,8 millió családi otthont érint, a családok megtakarítása éves szinten százezer forintos nagyságrendű lehet. Hozzátette: az árcsökkentés nyilvánvalóan főképp a kereskedőket – amelyek kivétel nélkül nyugati multinacionális vállalatok – fogja hátrányosan érinteni.


Lázár János arról is beszélt, hogy az említett csaknem négymillió otthon 76 százaléka gázzal fűt, így kiemelten fontos az árcsökkentés, amely a távfűtés árára is kedvező hatással lesz.
A rezsicsökkentés következő lépésében, 2013. július 1-én csökkentek a víz- és csatorna, valamint a szemétszállítási díjak, emellett olcsóbb lett a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés is. A jogszabály értelmében a víz- és csatornadíjak a januári összeghez képest csökkentek tíz százalékkal, míg a szemétszállításért – 2014. december 31-éig – a 2012. áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók. Az elfogadott törvény alapján a díjcsökkentést kötelező feltüntetni a számlán. Ha ez elmarad – és a fogyasztóvédelmi hatóság megállapítja a szerződésszegést –, a szolgáltatónak tízezer forint kötbért kell fizetnie a fogyasztónak.

A szennyvízszippantás árának 10 százalékos csökkentéséről június 21-én döntött a parlament. A döntés értelmében július 1-jétől a szennyvízszippantásért mindenütt tíz százalékkal kevesebbet kell fizetni a január 31-i árakhoz képest. A díjcsökkentésről a szolgáltatóknak részletes tájékoztatást kell adniuk az ügyfeleknek, és a fogyasztóvédelmi hatóságnak is igazolniuk kell az előírtak teljesítését. Az Országgyűlés június 3-án fogadta el a földgáztörvény módosítását, amelynek értelmében július 1-jétől a vezetékes, a tartályos és a palackos propán-bután- (PB-) gáz is hatósági áras és 10 százalékkal olcsóbb lesz.

Szintén július 1-jével feleződött a kéményseprő-ipari közszolgáltatás 1 egységnyi munkaráfordításának az ára. A kémények ellenőrzésekor az egységnyi ráfordítás eddig 4 ezer forint volt, a módosítás után 2 ezer forint lett. A kéményseprés árát kormányrendelet határozza meg. A kéményellenőrzés tartalma nem változik: az műszaki felülvizsgálatból és az összekötő elemek ellenőrzéséből, tisztításából áll.

További lépésként a közműszámlák egységesítése következett. A várhatóan 2014. január 1-jétől hatályos új rendszerben egységesek, egyszerűek, átláthatóak, mindenki számára megérthetőek lesznek a számlaképek. Meghatározzák színekkel az egyes szolgáltatások területét, hogy még könnyebb legyen az eligazodás, és meg fogják határozni még a betűméretet is – a jogszabály vonatkozik majd a gáz-, a villany-, a távhő-, a víz- és csatorna-, valamint a szemétszállítási és a kéményseprési számlákra is. A tervek szerint lesz egy úgynevezett elsődleges számla, de emellett a szolgáltatók a továbbiakban is kötelesek lesznek kibocsátani a részletes számlát.

A szolnokiak is érezhetik már a zsebükön a rezsicsökkentés hatásait, a díjak novemberi mérséklése a következő havi számlákon a korábbiaknál is kisebb díjtételeket jelent, ami különösen jól jön az ünnepek előtt.

Megkérdeztük:
Mit szól az újabb rezsicsökkentéshez?

Tóth Anikó:
Mivel két kicsi gyermekemet egyedül nevelem, nagyon fontos számomra, hogy a család kiadásait kézben tudjam tartani, ami nem könnyű. A rezsicsökkentéssel minden hónapban több marad a családi kasszában, ami éves szinten is jelentős megtakarítást jelent majd. Nagyon örülök a rezsicsökkentésnek, hiszen nem mindegy, hogy mennyi pénzt tudok fordítani a gyermekeimre.

Sokvári Sándor:
Eddig minden évben csak emelkedett rezsi, végre érezhetően csökkennek a kiadásaink ezen a területen. Óriási a különbség, hiszen a rezsicsökkentés jelentős terheket vesz le a vállamról, és számos magyar család válláról. Világéletemben takarékos ember voltam, így a gyermekeimet, unokáimat is tudtam támogatni. Az rezsiköltség csökkenésének hála, végre több jut majd rájuk.

Pappné Szabó Anita:
Három gyermeket nevelünk a férjemmel, az öttagú család rezsiköltségeiben bizony látványos a csökkenés. A rezsicsökkentés óta számon tartom, hogy havonta milyen összeget sikerült megspórolni, és nálunk igazolódni látszik, hogy éves szinten körülbelül 100 ezer forinttal kevesebb kiadásunk lesz a rezsiköltségekre. A megmaradó pénzt pedig a gyermekeinkre, a taníttatásukra tudjuk fordítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!