Közélet

2013.11.12. 13:09

Ezt eszik gyermekeink a menzán - körkép a konyhából

Egészségesebbé tennék a Mintamenza program segítségével az iskolai, óvodai közétkeztetést. Megyénkben számos menzán máris „zöldebb” ebédet kapnak a gyerekek.

Szoljon.hu

One Apple a day keeps the doctor away

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– A mindennapok során igenis oda kell figyelni arra, hogy mit kapnak a kicsik tízóraira, ebédre és uzsonnára – mondta a szolnoki Vas Péter, akinek mindkét gyermeke általános iskolába jár. – Nem mindegy, hogy cukros, zsíros ételeket fogyasztanak a suliban vagy rendszeresen kapnak zöldséget és gyümölcsöt is – hangsúlyozta.

A lehető legszélesebb rétegben kell alkalmazni a jó példát. Ehhez nyújt segítséget a közelmúltban indult Mintamenza program. A népbetegséggé vált elhízás csökkentésében nagy segítség ennek bevezetése.

–  Úgy vélem, érdemes volt csatlakoznunk ehhez a programhoz – mondta el Ábrahám Tamás tiszafüredi vállalkozó, aki évtizedek óta részt vesz a gyermekétkeztetésben, s elsők között jelezte részvételi szándékát. – A térségben több település iskoláját, óvodáját is ellátjuk, s az első hónapok tapasztalatai azt mutatják, a gyerekek is kedvezően fogadták a némiképp átalakított étlapot. Persze előfordult, hogy a pénteken felszolgált töltött hús után azzal hívtak fel az egyik iskolából, hogy „ez nagyon finom volt, megbocsátjuk az egész heti zöldséget!”– mondta.

A cél, hogy az iskolai és óvodai konyhákon másfajta szemlélet valósuljon meg. A nagyobb feladat a tisztiorvosi szolgálatra hárul, hisz nekik kell egy számítógépes programmal kiértékelni a csatlakozók étlapját. Ezután készül el egy ajánlás az esetleges változtatásokra. Ugyanakkor nem írják elő, hogy a konyhák mit és hogyan főzzenek.

A megfelelő étkezési kultúra kialakításában helyet kapnak a hazai termékek, nyersanyagok is. Igény van a helyi, friss, jó minőségű élelmiszerre korosztálytól függetlenül. Ezért is fontos, hogy a közétkeztetésben megjelenjenek a helyi termékek.
Tiszatenyőn is odafigyelnek arra, hogy helyi termékeket használjanak a közétkeztetésben. A településen működik egy mélyalmos technológiás szarvasmarhatelep, az onnan származó házi tejet a lakosok nagyon megszerették, egyre többen nem a bolti tejet választják, hanem azt, amit a telep állatai adnak.

Természetesen ezeket a település konyháján is használják, ahol mintegy kilencszáz adag étel készül nap mint nap. Nem csak a helyi iskolások és a helyi lakosok kóstolhatják meg a finomságokat, hiszen több településre Tiszatenyőről hordják az ebédet. Kengyelre és Rákócziújfaluba, valamint Tiszapüspökibe, Kuncsorbára és Örményesre szállítanak ebédet. Az ételek készítéséhez helyi zöldségeket használnak, ami esetleg nincs, azt „csere” keretében szomszédos településektől szerzik be. Így tulajdonképpen minden ellenőrzött.

– A népbetegséggé vált elhízás csökkentésében is nagy segítség a Mintamenza program bevezetése – mondta korábban dr. Sinkó-Káli Róbert, megyei tisztifőorvos. Hozzátette: a megfelelő étkezési kultúra kialakításában helyet kapnak a hazai termékek, nyersanyagok is. – Igény van a helyi, friss, jó minőségű élelmiszerre korosztálytól függetlenül. Ezért is fontos, hogy a közétkeztetésben megjelenjenek a helyi termékek. Szeretnénk, ha változatosabb, egészségesebb ételeket fogyaszthatnának a gyerekek az iskolákban. A főétkezés legyen az étkezési kultúra része, melyre kellő időt kell szánni. Egy megfelelő egészségkultúrával rendelkező felnövekvő generáció várható élettartama is hosszabb lesz. Célunk, hogy a menzán szereplő ételek listája, összetétele, feldolgozási módja, receptje a szülők számára is elérhető legyen, akár az iskolák honlapjain is. Hiszen csak a családok segítségével és együttműködésével érhető el, hogy a gyerekek egészségtudatosabban étkezzenek – mondta a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!