Közélet

2014.01.25. 09:14

A törvény kimondja: a különleges igényeket is ki kell elégíteni

Különleges étrendre szoruló kisgyermekek esetében is gondoskodniuk kell az óvodafenntartóknak a megfelelő étkezés biztosításáról. Ezzel a határozattal zárult a napokban egy ombudsmani vizsgálat hazánkban.

Szoljon.hu

Boy eating toast and jam

Fotó: Getty Images/Creatas RF

De vajon miként működik mindez a gyakorlatban?

– A kislányom már iskolás, de még bőven óvodába járt, amikor kiderült róla, hogy lisztérzékeny – mesélte el egy szolnoki szülő, Gulyásné Szabó Éva. – Az óvodában, ahová járt, nagyon készségesen álltak hozzá, teljesen természetes volt, hogy amit lehet, megoldanak. Persze mi is segítettünk, mindig megnéztem a heti étrendet, és ha szükséges volt, vittünk reggelihez például péksüteményt. Nyilvánvaló, hogy a különleges étrend nem azt jelenti, hogy teljesen külön kell főzni a gyerekre, elég, ha az ebéd egy-egy elemét kicseréljük.

A szabályozások szerint az óvoda fenntartójának gondoskodnia kell a különleges étrendre szoruló gyermek napi háromszori étkeztetéséről, akár többletköltséget jelentő beszállító megbízásával, akár képesített alkalmazott felvételével. Az ellátás megszervezése nem jóindulat kérdése, hanem az óvoda, iskola feladata – szögezte le az ombudsman egy vizsgálat eredményeként. A vizsgált esetben az óvoda és a helyi önkormányzat a megfelelően képzett konyhai alkalmazott hiányára hivatkozva elzárkózott attól, hogy a különleges étkezési igényű gyermeket az egészségi állapotának megfelelő ételekkel lássa el, és napi három órában korlátozta a gyermek óvodába járását.

Az orvos előírása szerinti glutén- és laktózmentes diétát a szülők nehéz anyagi helyzetük miatt nem képesek garantálni, a gyermek nem jut a számára szükséges élelemhez, gyakorlatilag éhezik. Ám Székely László alapjogi biztos jelentésében emlékeztetett több korábbi ombudsmani megállapításra. Azok kimondták, hogy a gyermek egészségi állapotának megfelelő étkezés biztosítása – amennyiben azt a szülő igényli – az óvoda, az iskola feladata. Álláspontja szerint a megoldást a közoktatási, illetve köznevelési intézménynek kell megtalálnia, így sem emiatt, sem közegészségügyi okból nem jogszerű azt kérni a dietetikusi ismeretekben járatlan szülőktől, hogy otthonról hozzák az óvodába a szükséges ételeket.

Szolnokon több tucat kisgyermekre főznek külön a három konyhán

– Nem okoz számunkra meglepetést, ha valamelyik óvodásunknak különleges étkezést igényelnek a szülei, hiszen ha nem is túl nagy mértékben, de minden évben nő az ilyen betegséggel küzdő gyermekek száma – mondta el kérdésünkre válaszolva Ferenczné Teleky Éva, a Szolnoki Városi Óvodák igazgatóságának vezetője. – A városban működő 19 intézményre három konyhában főznek, s mindháromban készülnek táplálékallergiás ovisok számára ételek. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy az érintett szülők az óvoda közvetítésével felveszik a kapcsolatot a konyhákkal, és a szakorvosi, dietetikusi vélemény alapján, egyedi igényeket biztosítva főznek a gyermekeknek. Legutóbb épp két lisztérzékeny kisgyermek esetében oldottuk meg, hogy másik konyháról szállítsanak nekik ebédet, onnan, ahol az ő speciális igényeiknek jobban meg tudnak felelni. Köztudomású ugyanakkor, hogy ezek a különleges alapanyagok anyagilag is nagyobb ráfordítást igényelnek. Ezért már a tavalyi év végén felmerült annak szükségszerűsége, hogy a fenntartó önkormányzat keresse a normatívaemelés lehetőségeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!