Közélet

2014.01.19. 10:00

Bander Ferenc kérelemmel fordult a köztársasági elnökhöz

Visszatért Németországból Magyarországra Bander Ferenc, a törökszentmiklósi vállalkozó, aki a mopedautók hazai, segédmotoros kerékpárként való hivatalos elfogadtatását szeretné elérni. Célját nem adta fel: levelet írt az államfőnek.

Rimóczi Ágnes

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

A lányom KRESZ-tankönyve került a minap a kezembe, amelyben a mopedautó kifejezésre, mint jármű meghatározásra bukkantam. 2001-ben ismerkedtem meg az általam mopedautónak elnevezett jármű kategória egyik példányával.

Hazánk 2004-es EU-hoz történő csatlakozására felkészültem, az érintett gyár termékeinek magyarországi forgalmazásához fogtam. Az akkor és azóta átvett uniós jogszabályok nem változtak. Internetes oldalt indítottam, és megalapítottam két hazai márkaképviseletet is. Munkámat a mopedautókra összpontosítottam, és a mopedautót használó magyar állampolgárok védelmére keltem. A Közlekedési Minisztérium nem fogadta el az általam képviselt járműveket, most pedig a KRESZ-könyvben olvasom, hogy az általam kitalált „mopedautó” szót használja az érintett járművekre, az általam mindig is képviselt jogi meghatározással.

A Közlekedési Minisztérium üldözését más hivatalok is sérelmezték, két ombudsmani vizsgálat, egy országgyűlés elnöki vizsgálat, több tucat megnyert bírósági végzés bizonyította mind hiába az igazamat. Meghurcoltak, zaklattak a rendőrök (tisztelet a kivételnek), a Közlekedési Minisztérium alkotmányellenes állásfoglalása miatt. A szolnoki bíróság alkotmányellenes végzése miatt börtönbe zártak, amelyet a Magyar Köztársaság nevében adott ki. Meghurcoltak, megaláztak, emberi jogaimat eltiporták, anyagilag, erkölcsileg tönkre tettek. Ezért segítség kéréssel fordulok a köztársasági elnök úrhoz, vizsgálja ki a mopedautók miatt 2004 és 2011 között ért atrocitásokat, és jóvátétel lehetőségével éljen.” – fogalmazta meg és küldte el felülvizsgálati kérelmét az államfőhöz a törökszentmiklósi „Don Quijote”.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Bander Ferenc két évvel ezelőtt Budapestig húzta mopedautóját
Fotó: Csabai István
[/caption]


Bander Ferenc 2011-ben elhagyta Magyarországot

Németországba költözött és vállalt munkát, 2012-ben Svájcban, a Ticino kantoni határőrségnél, a mopedautók miatt politikai menekült státusban megpróbált segítséget kérni.
– Felvettek volna menekült státusba, ám jelezték, hogy 3 évig biztos nem hagyhatom el Svájcot, 1 évig a menekült szállást sem. Elálltam szándékomtól, mivel édesapámat itthon közlekedési baleset érte, ami után 5 életmentő és 12 kiegészítő műtétje volt. Apám állapota és a három gyermekem miatt visszatértem Magyarországra. A kecskeméti Mercedes-gyárban gyártástechnológusi munkát kaptam, felvételiztem a Kecskeméti Főiskola járműmérnök szakára, ahová állami ösztöndíjasként felvettek.

 Hamarosan megkezdem tanulmányaimat, ahol a főiskola segítségével, a számos járműipari találmányomat is kifejleszthetem. S mivel olvasható a mopedautó meghatározás, az új KRESZ-tankönyvben, ahol már zárt utasterű négykerekű segédmotoros-kerékpárként tartják számon azt a járművet, amelynek jogos használatáért Szolnokon engem börtönbe zártak. Ezért is kérem az államfő segítségét, a hosszú évek veszteségeinek enyhítését – hangsúlyozta Bander Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!