Közélet

2014.01.08. 19:19

Ezrek a tanfolyamokon

Megyénkben közel tizenkétezer-ötszáz főnek biztosít a legínségesebb időszakban rendszeres jövedelemforrást a téli közfoglalkoztatás. A foglalkoztatottak egy része képzésben vesz részt.

Kovács Berta

Tavaly novembertől 58 településen 333 tanfolyam zajlik, melyen 6300 fő vesz részt. 2800-an alapkompetencia fejlesztésre járnak. Ha nem indult volna ez a program, tízezerrel emelkedett volna a regisztrált álláskeresők száma, hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a téli közfoglalkoztatás megyei helyzetéről tartott dr. Kállai Mária kormánymegbízott és Deák Miklósné, a munkaügyi központ igazgatója.

Évtizedek óta visszatérő problémát jelentett, hogy az elsődleges munkaerő-piacról kiszorult, de közfoglalkoztatásban részt vevő személyek év végén kilépni kényszerültek a foglalkoztatásból, mivel a tél beálltával megfogyatkoznak a szabadban végezhető munkák, a pénzügyi év zárása miatt pedig a források elfogynak.

Ennek kapcsán döntött úgy tavaly a kormány, hogy a november 1. és április 30. közötti időszakban téli közfoglalkoztatást biztosít 200 ezer ember számára, ezen belül pedig 100 ezer fő részére képzési lehetőséget nyújt.
A tanfolyamok zöme OKJ szerinti szakmai oktatás, illetve betanító jellegű képzés, többségében mezőgazdasági, építőipari, szociális és egészségügyi területen. A képzési igények összeállításában a foglalkoztatók mellett az Országos Roma Önkormányzat helyi szervezetei is részt vettek.
Tudni kell, hogy a nyilvántartott álláskeresők 44 százaléka legfeljebb nyolc általános vagy annál alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezik. Nagy részük az alapvető kompetenciák terén is komoly hiányosságokkal küszködik, emiatt nem tudnának helytállni a szokványos felnőttképzésben. Alapkompetencia-fejlesztésben 28 ezer fő vesz részt.

Az utóbbi időben több helyen is jelentek meg híradások negatív felhanggal arról, hogy magasabb végzettségűek is bekerültek az alapkompetencia-fejlesztő programba, ennek kapcsán Deák Miklósné kihangsúlyozta, hogy erre senkit sem kényszerített a munkaügyi központ, mindenki önként vállalta. Megyénkben jelenleg 59 településen, 333 tanfolyamon 6020 fő tanul.
A közfoglalkoztatás és a képzés is napi nyolc órában zajlik, ez utóbbi hat óra aktív képzést és két óra felkészítést jelent.
Az érintettek havi 75 500 forint bruttó bért kapnak, melynek összege január 1-től 77 300 forintra emelkedett. A munkaügyi központ állja az oktatás költségeit, a munkába járást és a képzésre való utazást is teljes mértékben megtéríti.

További részleteket a témáról az Új Néplap csütörtöki számában olvashatnak!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!