Közélet

2014.01.08. 10:34

Idén is ingyenes a HPV-oltás a szolnoki fiatal lányoknak

Közel háromszáz fiatal lány részesül ezekben a napokban méhnyakrák elleni védőoltásban Szolnokon. A város önkormányzata még 2008-ban döntött úgy, hogy a 13 éves leánygyermekek számára térítésmentesen biztosítja a HPV-elleni vakcinát.

M.G.

Doctor preparing injection for young girl

Fotó: Getty Images/Fuse

A közelmúltban rendkívül fontos döntést hozott Szolnok közgyűlése, amikor az öt év után lezáruló ingyenes HPV oltást biztosító program folytatásáról döntött. Ennek köszönhetően további két évig juthatnak hozzá térítésmentesen a városban élő 13 éves lányok a méhnyakrák ellen védelmet biztosító oltáshoz. A program fedezetét, 64 millió forintot a város a 2014-es, 2015-ös költségvetésben különíti el. A 13 éves lányok körében a napokban is zajlik Szolnokon a HPV elleni oltássorozat, a diákok az első oltást kapják – az önkormányzat döntésének köszönhetően ingyenesen. Ezzel a határozattal a város szinte egyedülálló az országban a HPV elleni küzdelem tekintetében, hiszen a gyermekeként közel 90 ezer forintos oltást alig néhány település biztosítja térítésmentesen.

– A népegészségügyi adatokra, illetve a helyi szakemberek véleményére alapozva hat évvel ezelőtt döntött úgy a szolnoki önkormányzat, hogy támogatja a városban élő 13 éves leánygyermekek méhnyakrák elleni védőoltásának biztosítását – beszélt a programról dr. Bene Ildikó, a Hetényi Géza kórház–rendelőintézet főigazgató-főorvosa, a kezdeményezés ötletgazdája. – A közel 90 ezer forint értékű oltást ugyanis nem támogatja a társadalombiztosító, ezért jelentős segítség a családoknak az ingyenesség. A város önkormányzata komplex, a méhnyakrák kialakulásának megelőzését célzó programot kívánt szervezni, melynek részeként a védőoltás beadása előtt szakemberek közreműködésével a városban felvilágosító előadásokat, szülői értekezleteket tartunk a gyermekek, szülők, pedagógusok, egészségügyi szakemberek számára. Ennek keretében a méhnyakrák-szűrés fontosságára is felhívjuk a lakosság figyelmét. A 2008-ben elindított komplex, méhnyakrák megelőző programot a HPV elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzítették. Eszerint a tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentes HPV elleni védőoltásban. A gyermekek oltása az iskolákban, az iskolaorvosok, védőnők közreműködésével történik – mondta dr. Bene Ildikó.

Mint ismeretes, a méhnyakrák szinte népbetegségnek számít, világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat. A fejlett országokban 100 ezer lakosra évente csupán tíz új megbetegedés esik, a fejletlenebb országokban ez az arány ennek négyszerese. A vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok több mint 90 százaléka összefügg a humán papillómavírussal. A HPV-fertőzés a jelenlegi terápiás lehetőségek birtokában nem gyógyítható. A kezelés célja tehát csupán a fertőzés okozta elváltozások eltüntetése. Szerencsére a legtöbb fertőzés esetében igaz, hogy a szervezet képes velük felvenni a harcot, így a HPV-fertőzések 90 százaléka két éven belül nyom nélkül elmúlik. A maradék 10 százalékban fennáll a folyamatos fertőzöttség. A rendszeres szűrővizsgálatok is óriási jelentőséggel bírnak a komolyabb kóros állapotok kialakulásának megelőzésében. Ha a nőgyógyászati vizsgálat során kóros elváltozást találtak és emellett magas kockázatú HPV fertőzést is igazoltak, de rosszindulatú daganat még nem alakult ki, a kóros területet egy kisebb műtéttel el lehet távolítani. Ez a műtét javasolt akkor is, ha már súlyosabb, rákot megelőző állapot áll fenn. Ha a méhnyakrák kialakult, a méhet el kell távolítani.

Szakemberek és orvosok is örülnek a Szolnokon már régóta alkalmazott megelőző programnak. Manapság Magyarországon ugyanis még mindig ötszáz nő halálát okozza évente a HPV-fertőzés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felnőttek közül is egyre többen kérik ezt az oltást. Elsősorban azok, akiknek volt már ilyen jellegű problémájuk vagy a környezetükben volt megbetegedés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!