Közélet

2014.01.19. 14:30

Közel harminc kamera őrzi a város közbiztonságát

Javában zajlik a szolnoki Meggyes telep fejlesztése (a Meggyes telep a Pletykafaluhoz tartozó, de attól területileg elkülönülő része, a Tigázzal szembeni néhány utca, közel 400 családdal).

Szoljon.hu

E körzetben a város önkormányzatának „Szolnok, Nyugati városrész szociális rehabilitációja” címmel megvalósítandó, 440 millió forintos projektjén belül a Meggyesi-telepen tavaly év végére egy olyan komplex térfigyelő kamerarendszert építettek ki, amely a közbiztonság növelését és a fejlesztés eredményeinek megőrzését szolgálja.


A négy darab kamerát útelágazásokban telepítették, amelyek közül hármat az Újszászi úton, egyet pedig a Tücsök utcában, az építés alatt álló közösségi ház közelében helyeztek el. A kamerák kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a terület jellegéből adódóan feladatukat a lehető legnagyobb hatásfokkal tudják ellátni. A csomópontokban elhelyezett fix kamerák a képveszteség nélküli gépjármű és személyi mozgásokat hivatottak megfigyelni, a mozgatható kamerák pedig a pontosabb, felnagyítható megfigyelés és beazonosítás, valamint a mozgás pontos lekövetésére szolgálnak.

A kamerák jelei mikrohullámú hálózaton keresztül a Jászkun Volán székház tetején elhelyezett átjátszón keresztül jutnak a rendőrség megfigyelő központjába. A kamerarendszer kiépítése hozzájárul a Meggyesi-telep közbiztonságának növeléséhez, a bűncselekmények visszaszorításához, az esetleges bűnelkövetők beazonosításához.
A városrész rehabilitációs projekt megvalósulása jelentősen javítja a Meggyes telepen élők életminőségét. Ez a fejlesztés az Integrált Városfejlesztési Stratégia keretében tervezett szociális városrehabilitációs program, mely — többek között — magában foglalja a Tücsök és a Hangya úti, 48 darab szociális bérlakás komfortfokozatának növelését, az ehhez szükséges közművesítés elvégzését és a lakások tetőcseréjét. Itt épül a Roma Közösségi Ház, amely a roma lakosság számára alkalmas lesz tudásfejlesztő, hátrányos helyzetet csökkentő és felzárkóztató programok megtartására.


– A térfigyelő kamerák hasznosak, jól alkalmazhatók a bűnmegelőzési és a bűnüldözési munka területén – adott tájékoztatást érdeklődésünkre Szabó Zita alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.
– A rendőrség többször adott már ki ilyen jellegű felvételeket, kérve a lakosság segítségét az elkövető kilétének, személyazonosságának megállapítása, vagy egyes ügyek részleteinek tisztázása érdekében. Többször előfordul az is, hogy még a kamera képén keresztül észlelik a jogsértő cselekményt, ezáltal idejében megakadályozzák annak véghezvitelét. A kamerák javarészt önkormányzati tulajdonú technológiák, a rendőrség csupán az elhelyezett rendszerek többségének, melyek a rendőrségre vannak bekötve, felvételeinek megfigyelésében vesz részt – mondta el Szabó Zita.
Az alezredestől azt is megtudtuk, hogy Szolnokon 2 forgalomfigyelő-, és 26 térfigyelő-kamera van napi szolgálatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!