Közélet

2014.01.31. 13:48

Talán nem is tudja, hogy áldozat lett - lebukott az ózdi banda

Szerencsére dolguk végezetlenül voltak kénytelenek távozni a Jászságból azok az ózdi illetőségű „árusok”, akik nagy valószínűséggel a Jászapátin élő idős emberek épp kézhez vett nyugdíját akarták kicsalni hihetőnek tűnő meséjükkel. Megfutamodásukhoz kellett a helyiek jelzése és a polgárőrök megjelenése.

Banka Csaba

Police officer examining teenage driver's (16-17) licence, elevated view

Fotó: Getty Images

A minap egyik délután kaptunk jelzést a lakosságtól egyesületi telefonszámunkra – mondta lapunknak Mihályi Zoltán, a jászapáti Polgárőrség vezetője. – A helybéliek arról tájékoztattak bennünket, hogy házaló árusok járják a várost és általában idős egyedül élő emberekhez csöngetnek be. Nagyon valószínű, hogy korábban már a postás is kifigyelhették – mondta a polgárőr –, mert ahogy kiderült, oda csöngettek be az idegenek, ahová korábban a postások nyugdíjat vittek. Egyértelmű volt a szándékuk, de szerencsére időben érkezett a jelzés. A nappalos szolgálatunk azonnal útnak indult a megadott utcába. Ott észre is vették a két idegent, akik már „akcióban voltak”, épp egy idős nénire akarták rásózni a silány árujukat – mondta.

Az, hogy nem egyenes úton járnak, rögtön kiderült, hiszen amint meglátták a polgárőrök szolgálati autóját, sietve távoztak a városból is.
– Jászkisér irányába távoztak Jászapátiról, de polgárőrtársainknak sikerült a gépkocsijuk rendszámát felírni. A rendszámot, a kocsi leírását azonnal továbbították a jászkiséri és jászladányi rendőr járőrök számára. Ahogy pedig később értesültünk róla, mind Jászladányban, azután pedig Jászberényben is igazoltatták a jármű utasait. Kiderült, Ózdról érkezett párosról volt szó, akik kifejezetten az idősekre specializálódott „árusok” voltak. Szerencsére sikerült megelőzni egy újabb trükkös lopási sorozatot és a tolvajok zsákmány nélkül voltak kénytelen távozni, bűncselekményt nem tudtak elkövetni – mondta.

Mihályi Zoltán hozzátette, rendkívül komolyan veszik, ha idegenek Jászapátira érkezéséről kapnak jelzést. Az elmúlt hetekben, hónapokban ugyanis sajnos nagyon sok idős embert környékeztek meg a tolvajok és sok esetben sikerrel is jártak. A legkülönfélébb mesékkel elérik, hogy beengedjék őket a házba. Amíg pedig az egyik elvonja a tulajdonos figyelmét, addig a másik pénzt, és könnyen fellelhető értékeket lop el a házból. A mostani eset azt mutatja, hogy időben érkező jelzéssel meg lehet előzni a bűncselekményeket. Örömmel számolt be arról a helyi polgárőrvezető, hogy a Jászapátin nemrégiben indult Szomszédok Egymásért Mozgalomhoz immár négyszáz család csatlakozott. A mozgalomnak pedig épp az az elsőrendű célja, hogy egymásra odafigyelve, megfelelő jelzésekkel megelőzzék a bűncselekményeket a lakókörnyezetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!