Közélet

2014.03.13. 18:53

Az édesapja volt Móra Ferenc munkatársa, mindenese

A közelmúltban hunyt el Tiszaföldvár legidősebb polgára, özvegy dr. Pető Mihályné Kotormán Erzsébet.

Szoljon.hu

Édesapja, Kotormán János a kiskunsági tanyavilágból indulva lett a magyar irodalom és régészet nagy alakjának, Móra Ferencnek a munkatársa, így Erzsike néni életének gyermek és ifjúkora is a mára legendává vált író és tudós közelségében telt. A szegedi múzeumban nőtt fel, számtalan, a széles közönség előtt ismeretlen emlékét őrizte meg az ottani világnak. Amatőr fényképészként neki adatott a feladat, hogy végső tisztelgésként ő készítse el a sajtót bejárt fotót is a múzeumban felravatalozott Móra Ferencről.

A szegedi szellemi közösségből hozott útravaló kísérte egész további pályáján, végig őrizte, ápolta Móra és tiszteletre méltó pályát befutott édesapja emlékét. Többek között ennek szellemében adományozta jelentős könyvtárát is a helyi gimnáziumnak, hogy féltett kötetei az ifjúságot, a jövőt szolgálják majd. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy távozásával a történelem egy kis fejezete ért véget számunkra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!