Közélet

2014.03.25. 13:26

Egyelőre kátyúzásra futja

Címkék#Túrkeve

Aggódnak a lakosok a kuncsorbai út állapota miatt, melyen rengetegen közlekednek nap mint nap. Mint mondják: évek óta hiába próbálják elérni a teljeskörű útfelújítást.

Munkatársainktól

– Az embernek olyan érzése van, mintha elfelejtették volna ezt az utat – bosszankodott egyik olvasónk. – Nézze, naponta kétszer közlekedem ezen az úton. A gépkocsimat nemegyszer kellett javítani, ez azonban csak a kisebb probléma! Legutóbb kis híján összeütköztem egy, szintén a kátyúkat kerülgető autóval. Állítom, hogy nemcsak baleset-, hanem életveszélyes is a kuncsorbai út. Rengetegen közlekednek rajta, nem értem, miért nem újítják már fel teljesen. Hiszen a tapasztalatok szerint a kátyúzás csak ideig-óráig tart. Miért kell megvárni egy esetleges halálos balesetet? – kérdezte a férfi.

– A kuncsorbai út állapota siralmas, s legfőképp balesetveszélyes – mondta dr. Szabó Zoltán polgármester is. – A minap, az Utazás kiállításon többen is kérdezték, hogy még mindig olyan rossz az út állapota, mint volt vagy rosszabb? És hogy még mindig harminc-negyven kilométeres sebességkorlátozás mellett, kátyúkat kerülgetve lehet csak közlekedni... Az út hálózati szerepe és forgalomnagysága a jelek szerint nem üti meg azt a határértéket, amely balesetmentes út kialakítását tenné lehetővé a jelen helyzetben. Noha más lehetőség nincs az itt élők számára. Az útszakaszok erősen leromlott állapota miatt a kátyúzások csak rövid időre orvosolják a problémát. Végleges, mindenki számára elfogadható megoldást csak az út felújítása, burkolata megerősítése jelentene. Az illetékesek korábbi tájékoztatása szerint a mellékúthálózatok felújítására csak a Regionális Operatív Program (ROP) keretében van lehetőség – folytatta. – Évekkel ezelőtt figyelemfelhívásként félpályás útlezárással próbálkoztunk a 46-os úton és a kuncsorbai bekötő szakaszon is. Többször kértem az illetékesektől, oldják meg, hogy a csapadékvíz lefolyhasson az úttest felületéről. Ehhez le kellene szedni a padkát, a szikkasztóárkot ki kellene takarítani. Egyelőre azonban csak kátyúzásra futja – tette hozzá.

A Kuncsorbát Túrkevével összekötő út egyike a megye igen rossz állapotban lévő közútjainak, mondta el Boldog István, aki miniszteri biztosként segíti Jász-Nagykun-Szolnok megye útjainak megújulását.
– A megyei közútkezelő kht.-től azt a tájékoztatást kaptam, hogy a cég korábbi vezetése erre a szakaszra nem készíttetett felújítási tervet az elmúlt időszakban. Jelenleg tehát még egy esetleges pályázati lehetőségre sem tudnánk benyújtani a szükséges anyagokat – számolt be.

Bár egy-egy út felújítási terve komoly összegeket emészt fel, Boldog István fontosnak tartja, hogy minél több szakaszra készüljön ilyen összefoglalás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!