Közélet

2014.03.21. 14:54

Elismerések a Nemzeti Ünnepen

Az 1848. március 15-ödikei magyar forradalom kitörésének 166. évfordulója, nemzeti ünnepünk alkalmából magas állami elismeréseket adtak át jeles szolnokiaknak, illetve a megyeszékhelyen tevékenykedőknek.

Szoljon.hu

Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal elismerésben részesült dr. Pintér Sándor, Szolnok Díszpolgára, az orvostudomány kandidátusa, csecsemő- és gyermekgyógyász, aki 22 éven keresztül a Hetényi Géza Kórház gyermekosztályának meghatározó egyénisége volt. A Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült Zaránd György, aki 2008. január 1-jétől irányította a MÁV-Gépészet Zrt-t. Személyéhez köthető a Szolnoki Járműjavító bázison a hazai vasútijármű-gyártás újraindítása.

Kiváló kapcsolatot épített ki a várossal. Segítő közreműködésével sikerült korszerűsíteni és eredményessé tenni a szolnoki gépészeti szakképzést, az oktatáshoz gyakorló terepet biztosított, felhasználva az üzem hatalmas szakmai tapasztalatát. Jelenleg a MÁV-Start Zrt. értékesítési igazgatója. Magyar Érdemrend Középkeresztjét kapta Orosz Zoltán altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium vezérkari főnök-helyettese is, aki évekig a szolnoki helyőrség parancsnokaként alakította ki a katonaság és a lakosság, a honvédség és a városi önkormányzat közötti kiváló kapcsolatot.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetésben részesült dr. Anisits Ferenc, Szolnok Díszpolgára, a BMW fejlesztési intézetének nyugalmazott igazgatója, a dízelmotorok fejlesztésében elért világszínvonalú eredményei elismeréséért, a magyar mérnöki teljesítmények kimagasló nemzetközi képviseletéért, valamint az 1956-os forradalomban való aktív részvételéért. Dr. Varga Árpád címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, megyei főügyész szintén a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vette át dr. Polt Péter legfőbb ügyésztől. Dr. Tölgyes Anna, a Hetényi Géza Kórház főigazgató-helyettese és dr. Herczeg Béla, a Hetényi Géza Kórház osztályvezető főorvosa a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetésben részesült, melyet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi minisztertől vettek át. A főorvos asszony a szolnoki Hetényi Géza Kórház meghatározó személyisége, aki kiemelkedő emberi tulajdonsága, három évtizedes orvos-szakmai, orvos-vezetői és minőség-menedzser tevékenységének elismerésül kapta meg a magas kitüntetést.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés katonai tagozatát adományozták a szolnoki Kun Szabó István dandártábornoknak, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokának, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis egykori repülőmérnök törzsfőnökének, a koronaőrség volt parancsnokának. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Máthé György, a szolnoki Belvárosi Római Katolikus Plébánia plébánosa és Gyöngyi Ferenc zászlós, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szerparancsnoka. Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Udovecz György hagyományőrző, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa. Udovecz György elnöke a „Szolnok” Magyar Királyi Honvéd Hadkultúra Alapítványnak. Ez az alapítvány szervezi 1997 óta a nemzetközi szinten is elismert „Szolnoki Csata” hagyományőrző találkozót és hadijátékot. Szervezői tevékenysége jelentős mértékben járult hozzá a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző szövetség eredményeihez, tudományos munkája pedig Szolnok helyőrség alakulatai történetének közkinccsé tételéhez.

A Honvédelemért Kitüntető Cím I. fokozata elismerést vette át Szabó István, Szolnok alpolgármestere Hende Csabától. A honvédelmi miniszter a Szolgálati Érdemjel aranyfokozatát Nagy László János alezredesnek, a bronz fokozatát pedig Bende Ibolya zászlósnak adományozta, mindketten az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái. Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kiemelkedő, magas színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként Miniszteri Elismerő Okleveleket adományozott Dalocsáné Terenyei Ágnesnek a megyei kormányhivatal pénzügyi főosztály vezetőjének és Páldi Tamás Attilának, a megyei önkormányzat környezetgazdálkodási, térségfejlesztési referensének. Fogyasztóvédelemért Elismerő Oklevélben részesült Krucsai Csilla, a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelője. Bánffy Miklós-díjat kapott Lászlóné Nagy Ilona, a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója.

A Szigligeti csapatát is

A szolnoki Szigligeti Színházban több művészt, munkatársat is elismertek március 15-e alkalmából. Bor Zoltán, a teátrum produkciós igazgatója a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át Áder Jánostól, Magyarország köztársasági elnökétől. A szakembernek a színészi munka feltételeinek javításáért, példamutató és eredményes intézményi gazdálkodásért adományozták az elismerést. Jászai Mari-díjat többen vehettek át. Elismerésben részesült Barabás Botond, a színház vezető színművésze, aki mint elmondta: „Szolnokon nőttem fel és váltam igazán színésszé. Szolnokon az évek alatt minden területen kipróbálhattam magam, ráadásul itt alapítottam családot. Úgy érzem, a város befogadott, s talán meg is szeretett. Nem tudok úgy végig menni az utcán, hogy ne kapnék egy kedves mosolyt, pár kedves szót az emberektől. Szolnok már az otthonom is!” – vallja a színművész.
Szintén Jászai Mari-díjat kapott a Szigligeti vendégművésze, már-már társulati tagja, Járai Máté, valamint „A salemi boszorkányok” rendezője, Nagy Viktor és Rátkai Erzsébet jelmeztervező is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!