Közélet

2014.03.08. 09:15

Férfiszavak nőnapra

Címkék#X

„A nő: tetőtől talpig élet. A férfi: nagyképű kísértet. A nőé: mind, mely élő és halott, úgy, amint két-kézzel megfogadhatod; a férfié: minderről egy csomó kétes bölcsesség, nagy könyv, zagyva szó...”.

Mészáros Géza

Young Woman Smelling Bouquet

Fotó: Getty Images/Fuse

Mi sem természetesebb, mint hogy Weöres Sándor gondolatfüzére mívesebb e sorok írójának kusza betűvetésénél. Ám egy az olvasat: A férfi nő nélkül csak egy hímnemű emberlény.
„Ember, vagy lyány?” – érdeklődött az újszülött neméről a magyar vidék népe, még nem is oly rég. A parasztcsaládoknál a fiúgyermeknek volt nagyobb becsülete, mert a határt főleg férfikéz művelte. De úri társaságok férfiúi is büszkébben hordták fentebb az orrukat, ha „fütykösös” jött világra, kikre elégedettebben hagyatékozták nevüket és vagyonukat. Az emberi civilizáció e tekintetben még ma is (lyány)gyermekcipőben jár, hiszen a gondolkodásmód a világ sok táján ugyanitt toporog. Pedig a vérkötelék folyamatossága, az emberi lét stafétabotként történő továbbadása név-értéken szerintem aligha számítható.


Milliárdnyi csekélység mellett egyetlen ismert pont van a továbbörökítésben: az anya, aki nem mellesleg maga A NŐ! Aki ugyan egyeseknél „csupán lyányként” született, majd gyönyörű kisleányzóként babázott a gyerekszobában. Aki néhány év múlva megfogta fiúpadtársa kezét az iskolában, később eljegyezték, hűséget esküdtek neki, s aki megszülte a büszke férfi gyermekét. Aki becsülettel tette dolgát a munkahelyén, de hazaérve sem a kanapén nyúlt el. Aki szeretett, féltett és tűrt. Aki tisztességben megőszülve unokázott, majd egyszer csak csendes méltósággal távozott...
Ez aztán tényleg nem férfimunka! Mert ez több annál! Köszönet érte!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!