Közélet

2014.03.28. 12:45

Hatvanöt ember került eddig bíróság elé

Á, csak egy pohárka volt – hangzik el gyakran ez az indok, amikor a rendőrségi szondáztatásnál jelez a műszer. A szomorú tény az, hogy igen sokan gondolják úgy, isznak és vezetnek, legyen szó kerékpárosokról, vagy gépjárművezetőkről.

Szoljon.hu

Mindez persze a friss baleseti statisztikákon is meglátszik.
A Készenléti Rendőrség egyik egysége volt szolgálatban Tiszaföldváron, amikor egy furcsán haladó kerékpárosra lettek figyelmesek hétfőn éjjel, aki ráadásul ki sem volt világítva. Megállították, majd indokolttá vált az alkoholszonda használata is.


Mivel pozitív értéket mutatott a készülék, a férfit azonnal kórházba szállították, ahol vért vettek tőle. A rendőrség eljárást indított a huszonöt éves férfivel szemben. És ez csak egyetlen eset, hiszen január és február hónapban eddig már hatvanöt esetben jelzett pozitív értéket az alkoholszonda egy-egy közúti ellenőrzés során.

– Az ittas járművezetés Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is kiemelt közlekedésbiztonsági probléma – magyarázza Dávid Mónika őrnagy, a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára.
– Jász-Nagykun-Szolnok megyében az országos átlaghoz viszonyítva, több, mint tíz százalékkal magasabb az ittasan okozott balesetek aránya. Ez azt jelenti, hogy megyénkben 2013 évben a 632 személyi sérüléses balesetből 10,63 százalékban volt ittas a baleset okozója. Az adatokat vizsgálva kitűnik, hogy az országos adatokhoz viszonyítva további problémát jelent az ittasan, kerékpárosok által okozott balesetek száma, hiszen 114 kerékpáros okozó közül 27 esetben ittas állapotban idézte elő a balesetet. Az adatok szerint a legtöbb ilyen jellegű jogsértés a Szolnoki Rendőrkapitányság illetékességi területén volt – mondta.

Az őrnagy hangsúlyozta, hogy mind a gépi meghajtású járművek, mind a kerékpárosok esetében az intézkedő rendőr által használt alkoholszonda, vagy a vérvétel során meghatározott értékhatártól függően közigazgatási vagy büntetőeljárás indulhat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy súlyosabb büntetésre számíthat az, akivel szemben büntetőeljárás indul.
– Amennyiben valaki ittasan okoz balesetet, annak büntetési tétele jóval magasabb, mint ha valakit csupán a figyelmetlensége, gondatlansága miatt vonnak felelősségre – folytatta Dávid Mónika.

– A rendőri eljárás során, akár már a helyszínen, de legkésőbb a bírói ítélet meghozatalakor az elkövető vezetői engedélye bevonásra kerül. Ha az idei évet vizsgáljuk, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon 2014. január elseje és február tizedike között hatvanöt büntetőeljárás indult járművezetés ittas állapotban vétsége miatt, melyből huszonhét bíróság elé állítással, azaz gyorsított eljárásban fejeződött be. Enyhébb ittasság miatt tizenhárom esetben gépi meghajtású jármű vezetőjével, míg nyolcvankét esetben kerékpárossal szemben indult közigazgatási eljárás – tette hozzá.
Azt tudni kell, hogy a bírósági eljárások végén, általánosságban elmondható, hogy az elítéltek többszázezer forintos pénzbírságra, és vezetéstől eltiltásra számíthatnak, maximum tíz év időtartamban, és ez idő alatt semmilyen formában nem vezethetnek gépjárművet.

Sőt trükközni sem érdemes, hiszen még komolyabb szankciókra kell számítani, ha lebukik. Ez történt azzal a férfival is, aki a közelmúltban az okmányirodában próbált meg magának új jogosítvány igényelni, miután azt állította, hogy a korábbit külföldön ellopták tőle a csomagjaival együtt. Az adategyeztetést követően azonban kiderült, a férfi jogsiját Németországban elvették, mert ott ittasan ült a volán mögé. Ezután nem, hogy nem kapott vezetői engedélyt, de még okirat hamisítás miatt is eljárás indult ellene.

Egész évben szigorúan ellenőrzik a közlekedőket

– Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága az idei évet az ittas vezetés elleni fellépés évének nyilvánította, mely kapcsán országosan, ezen belül Jász-Nagykun-Szolnok megyében is számítani kell arra, hogy fokozott rendőri ellenőrzések és célirányos rendőri akciók lesznek az ittas járművezetők kiszűrésére a teljes év folyamán. Emellett baleset-megelőzési eszközökkel, kampányokkal akarja a rendőrség felhívni minden korosztály figyelmét az ittas vezetés veszélyeire, és az ittasan okozott balesetek megelőzésének fontosságára – foglalta össze Dávid Mónika őrnagy.

Személyi sérüléses balesetek számának alakulása JNSZ megyében

2009: 813 (fő)
2010: 723
2011: 667
2012: 621
2013: 632

FORRÁS: JNSZ MRFK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!