Közélet

2014.03.21. 18:35

Időben sikerült megmenteniük a háromgyermekes anya életét

Önkénteseket toboroz a katasztrófavédelem. A katasztrófavédelem nemzeti ügy, az életmentés, ár- és belvíz elleni védekezés, kárelhárítás során jöhetnek számításba a civilek. A nyitott katasztrófavédelem célja a lakosság bevonása a katasztrófák elhárításába, lehetőleg minél nagyobb számban.

Szoljon.hu

– Kimondhatatlan érzés, amikor gyermekek életét sikerül megmentenünk – válaszolt megkeresésünkre Juhász József, a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport alelnöke. A karitatív szervezet 1994-ben alakult, azóta már számtalan emberen segítettek tagjai.

A katasztrófavédelem az önkéntesség irányába indult el és célja a lakosság bevonása a katasztrófa elhárításba. A beavatkozás még hatékonyabbá tételére járási mentőcsoportok alakultak. Ezek a szervezetek olyan valamennyi járásban megalakult önkéntesekből álló csoportok, akik vállalják, hogy a területükön bekövetkezett káresemények, katasztrófák esetén, önkéntesen segítséget nyújtanak a kárfelszámolásban, beavatkozásban.
– Megyeszerte vannak bevetéseink, előfordul, hogy hetente többször is riasztanak a katasztrófavédelemtől, a rendőrségtől, de a lakosság felől is érkeznek jelzések felénk – számolt be Juhász József. – Huszonnégy órás készenlétben vagyunk, mindig bevetésre készen. Egyszer sikerült megmentenünk egy háromgyermekes édesanya életét. Az asszony több gyógyszert vett be, és nem tudták, merre indult. Németjuhászkutyákkal kerestük, és szerencsésen a nyomára bukkantunk, családja és gyermekei nagy örömére. Bár már bódult állapotban volt, de sikerült a mentőknek időben a kórházba szállítaniuk – emlékezett vissza a történtekre.

– Az Életjel mentőszervezet tagja a területi rendeltetésű (megyei) Tisza Mentőcsoportnak, mely 75 tagot számlál, városi kutató-mentő szervezet – válaszolt megkeresésünkre S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – Vannak búváraik, terepjárósaik, kamionmentőik, egészségügyi komponensük, és persze ár- és belvíz elleni védekezésben is nagyszerűen felkészültek – mondta.

A megyei Tisza Mentőcsoport honlapján a következő olvasható: Ember lenni mindig, minden körülményben. Nem véletlenül. A Duna áradása okozta veszélyhelyzet miatt 2013. június 6-tól 11-ig a csoport tagjai is riasztva voltak.

– Egyesületünkből hat fő a mentőcsoport oszlopos tagja, melyből hárman vettünk részt a munkálatokban – számolt be Sörös Tibor, a túrkevei Mentő és Tűzoltó Egyesület parancsnoka. – A helyszín Pilismarót volt, a feladat pedig, hogy a falun kívül található üdülőövezet alacsonyan fekvő területeit kellett gáttal körbevennünk és megerősítenünk azt homokzsákok segítségével. A feladat nem volt egyszerű. Több helyen megrepedt a védmű, a homok teljesen átázott. Bár a munkálatok igen kemény fizikai igénybevétellel jártak, az eredmény nem maradt el, hiszen az üdülőövezetet teljes egészében sikerült megvédenünk az árvíztől – tette hozzá.
Sörös Tibor hangsúlyozta: rendkívül fontosnak tartják az utánpótlást.
– Igyekszünk bevonni a fiatalokat mindenbe, amibe lehet, minden lehetőséget megragadunk a fiatalok toborzására – folytatta. – Ifjúsági tagozatunkból többen vannak, akik minden lehetséges alkalmat kihasználnak annak érdekében, hogy laktanyánkban töltsék idejüket és segítsenek nekünk – tette hozzá.

Hatvan fővel esküt tett és képzésen vett részt a közelmúltban a Berettyó-Körös és a Tiszazug Mentőcsoport Mezőtúron. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság mezőtúri kirendeltsége szervezte meg az önkéntesek eskütételét és az alapkiképzés első fordulóját. A gyakorlat célja komplex vízkár-elhárítási (árvíz-, belvízvédelmi, valamint vízminőség-kárelhárítási), védekezési tevékenységek oktatása, betanulása volt. A résztvevők elsajátították a homokzsákkal történő védekezés minden fortélyát, gyakorolták a nyúlgát, a buzgár elleni kiegyenlítő medence és a töltésmegtámasztó védőmű építését.


Lépfene fertőzéskor is bevetették a szolnokiakat
– Minden járásban toboroztunk járási mentőcsoportokat – mondta S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – Összesen kilenc járásunk van, 261 ember van a mentőcsoportokban, amelyeknek a rendszerbeállító gyakorlata az elmúlt év végén volt, minősítő gyakorlatuk pedig májusban lesz. Nagyon sok feladatot meg kell oldaniuk, de fő profiljuk, a megye sajátosságait figyelembe véve: az ár- és belvíz elleni védekezés. Rájuk akkor van szükség, amikor a munkálatok meghaladják a katasztrófavédelem állományának kapacitását vagy más jellegűek, mint amire a hivatásosok rendeltetése szól. Szükség van a civilek mozgósítására, de ennek mégis szervezetten kell történnie. Van szolnoki települési mentőcsoport is, őket vetettük be például a lépfene fertőzéskor, amikor a földmunkák elvégzéséhez sok emberre volt egyszerre szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!