Közélet

2014.03.26. 10:36

Maradjon inkább itthon!

Legyen egészséges, és tanuljon meg angolul! Egyik ismerősöm így foglalta össze röviden és még inkább lényegre törőbben a négy és fél éves gyermeke jövőjét.

Rimóczi Ágnes

Az édesanya időben gondol az iskolaválasztásra, olyan intézményt választ majd csemetéjének, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvtanulásra. A többi majd kialakul. Ha szorgalmas lesz, és szívesen szerezne majd diplomát, akkor tovább tanul, egyetemre vagy főiskolára megy. Ha inkább valamilyen szakma iránt érdeklődik, akkor kitanulja a mesterség csínját-bínját, és jó iparosként tevékenykedik majd... Ahol szeretne, itthon vagy akár külföldön. Angliában például jó esélyei lesznek, hiszen akkora már kiválóan beszél angolul.


A szűk körű társaságban, ahol mindez elhangzott, természetesen azonnal volt más vélemény is. „Én a német nyelv tanulását támogatom.”, reagált egy édesapa. Szerinte érdemesebb azt tanulni, hiszen Ausztria (ahol a némettel lehet boldogulni) sokkal közelebb van Magyarországhoz, s legalább annyira sok és jó lehetőség vár ott a fiatalokra, mint a távolabbi Nyugat-Európában. Szóval elég a szomszédba menni, ahonnan ráadásul sokkal sűrűbben hazalátogathatnak a gyerekek a drága jó szüleikhez.
Mindkét véleményt megértettem, de nem tudtam eldönteni, melyikkel értsek egyet. Aztán megkaptam a választ. Egy harmadik beszélgetőpartnerünk mondta ki: „Én azt szeretném, ha itthon maradna a gyerekem!” Úgy legyen! Osztom a véleményét, s őszintén bízom abban, hogy a fiatalok (azzal együtt, hogy nyelveket természetesen tanulnak) itthon is megtalálják számításaikat, s boldogan boldogulnak!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!