Közélet

2014.03.12. 14:14

Súlyos válságban az orvosok

Az elmúlt hetekben az országos médiában látott napvilágot a Magyar Orvosi Kamarán belüli ellentét. Mint kiderült, a nézetkülönbségek a térségen belül is léteznek, komoly vádak jelennek meg a kamarai vezetés felé.

Banka Csaba

Doctor holding tablet PC talking to patient

Fotó: Getty Images/Comstock Images

A Magyar Orvosi Kamarán belüli súlyos válság tünetei helyi szinten is megjelennek – mutatott rá dr. Mánya Kristóf, a jászberényi Szent Erzsébet Kórház gyermekgyógyász főorvosa, a kamara Jászságból delegált területi küldötteként. A lapunkat tájékoztató főorvos kiemelte, hogy épp húsz esztendeje annak, hogy hosszas érdekegyeztetést követően az országgyűlés 1994. március 8-án elfogadta a kamarai törvényt. A szakember szerint az a rendszer, amelyben a kamara mint az orvosok feletti társadalmi kontroll eszköze, és a mindenkori hatalommal szemben a szakmát képviselő szervezetként jelenik meg, az összeomlás felé tart.

– Ott voltam a kamarai törvény születésénél, részt vettem előkészítésében. Megyei (Heves megyében) és országos szinten is vállaltam vezető tisztséget a szervezetben 2011-ig – teszi hozzá dr. Mánya Kristóf –, ugyanakkor azt látom, hogy mostanra rossz irányába lépett el a testület. A tagdíj kérdésében például az alapszabály szerint az Országos Küldöttgyűlésnek kellett volna határozatot hoznia, ehelyett hosszú ideig a Területi Szervezetek Tanácsa állapította meg a díjat, véleményem szerint szabályellenesen – mondta.

A területi küldött szerint a hibát belátva ezekben a hetekben már megkezdték a megemelt és a korábbi tagdíj közötti különbözet visszautalását a kamarai tagoknak, de véleménye szerint ezzel korántsincs elintézve a dolog, hiszen már a tagdíj megállapítása is részéről aggályos volt.

Hasonlóképp megkérdőjelezhető szerinte az a módszer, amely szerint az egyes orvosok tudta és megkérdezése nélkül kötött a kamara életbiztosítást egy németországi központtal rendelkező biztosító céggel. – Úgy vélem, az orvosok személyes adatait kiszolgáltatva a kamara vezetése törvénytelenül járt el, amit megállapított a kamara felügyelő bizottságának jelentése, illetve az adatvédelmi biztos is – tette hozzá.

– Ezekről a problémákról, illetve számos egyéb kamarai kérdésről szerettem volna a jászsági kollégák véleményét kikérni nemrégiben – folytatta dr. Mánya Kristóf. – A területi gyűlés összehívásában kértem a Magyar Orvosi Kamara megyei elnökének segítségét. Kértem, hogy vagy bocsássa rendelkezésemre az érintett orvosok elérhetőségét, vagy ha ez nem lehetséges, akkor megyei elnökként szervezze meg a területi összejövetelt. Kérésem azonban süket fülekre talált, nem volt hajlandó ezt megtenni, gyaníthatóan azért, mert a tapasztalt visszásságok miatt korábban több orvostársammal egyetemben létrehoztuk a Tisztességes Orvosi Kamarát.

Országos állásfogalalást kért az elnök

- Valóban kérte tőlem Mánya Kristóf a jászsági kollégák elérhetőségét,
én pedig országos szinten kértem ehhez állásfoglalást, hiszen épp az
adatok jogosulatlan kiadása volt az egyik legfontosabb "vádpont" a
kamara ellen - mondta el kérdésünkre válaszolva dr. Rédl Jenő, a
megyei kamara elnöke. - Fórum szervezéséről azonban nem esett szó.
Összességében pedig úgy érzem, miután a küldöttgyűlés időközben igen
nagy - mintegy 80 százalékos - többséggel szavazott bizalmat Éger
Istvánnak és az elnökségnek. Ez pontosan tükrözi, hogy az
orvostársadalom jelentős részének elege van már a kamara
meghurcoltatásából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!