Közélet

2014.04.18. 15:40

„A valódi béke mindig belülről fakad”

A düh témáját járták körül Sőregi Katalin erőszakmentes kommunikáció (EMK) szemléletű coach vezetésével az Empátia Szalon soros rendezvényén a Verseghy Ferenc Könyvtárban.

Szoljon.hu

– Manapság elég sok dühös emberrel találkozni. Mi lehet ennek az oka?
– A düh akkor keletkezik, ha akarunk valamit, de nem kapjuk meg, emiatt tehetetlenséget érzünk, feszültség keletkezik bennünk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk másokat (vagy akár magunkat) vádolni, kritizálni, sőt ehhez pusztító gondolatok, de akár tettek is társulhatnak. A mai felgyorsult világban pedig nincs időnk, türelmünk egymás felé fordulni. Pedig megnyugvásunkat sem az önvád, sem mások kritizálása nem segíti. Dühösnek lenni vagy más dühét elviselni nagyon életminőség romboló!

– Mi a düh leghatékonyabb ellenszere?
– Első és legfontosabb lépés tudatosítani magamban: dühös vagyok. Amíg nem fogalmazom meg, nem is érzem szükségét, hogy tegyek ellene, csak mikor már kialakul a konfliktus és szenvedünk a következményektől. Ha arra fókuszálok, ami bennem zajlik, megláthatom a düh valódi okát is, nemcsak a felszíni tüneteket. Ebben tud segíteni az erőszakmentes kommunikáció, ami egy olyan szemléleti mód, melynek révén más megvilágításban láthatjuk a velünk történő eseményeket, segít megtalálni a mindannyiunkat mozgató szükségleteket, s amint meglátom magamban ezek hatalmát, meglátom a másikban is.  Ez már önmagában is csökkenti a feszültséget és hozzásegít, hogy már ne azt keressem, ki a hibás, hanem hozzálássak a veszélybe került szükségletem olyan módon történő kielégítéséhez, amely minden érintett érdekét egyaránt figyelembe veszi.

– Saját tapasztalatai alátámasztják az EMK eredményességét?
– Igen, engem is saját nehéz élethelyzetem vezetett el az erőszakmentes kommunikáció megtanulásához. Megéltem, hogy mennyit segíthet ez a szemlélet. A legnagyobb nyereségem az önmagammal való tudatos összekapcsolódás az érzéseim és szükségleteim megfigyelésén keresztül. Mert a valódi béke mindig belülről fakad.

Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!