Közélet

2014.04.07. 09:27

Hűvös napok várnak ránk

Hű marad nevéhez az április, ugyanis tovább folytatódik a változékony időjárás, kedd este északnyugat felől ismét egy hidegfront éri el nyugati, északnyugati tájainkat.

Időkép.hu

A front érkezése előtt a hét második napján hazánk nagy részén csaknem kora nyárias hangulatú időben lesz részünk. A napsütést kezdetben csak fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják, a megélénkülő délnyugati szélben délutánra pedig országszerte 21 és 25 fok közé melegszik a levegő, a nyugati tájakon mérhetjük a magasabb értékeket.

Késő délután, este északnyugat felől aztán megérkezik az említett hidegfront: az erősen megnövekvő felhőzetből kezdetben nyugaton, északnyugaton, késő estétől már a Dunántúl keletebbi tájain és északon is számolnunk kell záporok, helyenként zivatarok kialakulásával, melyeket északnyugaton akár kisméretű jég is kísérhet. Északnyugatira fordul egyre többfelé megerősödik, a Dunántúlon viharossá is fokozódik a szél, lehűlés veszi kezdetét.

Szerdán elsősorban a keleti tájakon számíthatunk még csapadékra, ott a délelőtti esőt követően a délutáni órákban egy összeáramlási vonal mentén újra kialakulhatnak záporok, miközben a nyugati és középső tájakon az erős, viharos szélben már felszakadozik a felhőzet, a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Jó 8-10 fokkal visszaesik a hőmérséklet, délután jellemzően 15 fok körüli, a tartósabban felhős, csapadékos keleti, északkeleti területeken ez alatti értékeket mérhetünk.

Csütörtökön és pénteken már nyugodtabb, bár olykor szeles időben lesz részünk. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből inkább csak a hét negyedik napján alakulhat ki elvétve gyenge zápor, míg pénteken már országszerte a napsütés kerül túlsúlyba. Hűvösek lesznek a hajnalok, a derültebb, szélcsendes völgyekben akár talajmenti fagy is lehet. A nappali felmelegedés viszont újból erősödik, a hét utolsó munkanapján ismét többfelé mérhetünk 20 fok közeli hőmérsékletet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!