Közélet

2014.04.24. 07:59

Rémálom a temetőben - bekamerázzák a teljes területet

Szokatlan ötlettel állt elő Rákócziújfalu önkormányzata: bekamerázzák a temetőt. Persze ennek megvan az oka, az utóbbi pár hónapban ugyanis rengeteg koszorúnak, vázának kélt lába. Mint kiderült, a község nincsen egyedül a problémával.

Szoljon.hu

cross detail in silhouette and the clouds in the sky

„Ez a mi tavaszi újhullámunk”. Így jellemezte némi iróniával a település temetőjében elterjedt lopássorozatot Papp János. A polgármester elmesélte, egy–két hónapja figyeltek fel a jelenségre. Számos telefonhívás érkezett az önkormányzathoz, melyben a helyiek arról panaszkodtak, lába kélt ennek-annak a sírok környékén.

– Például koszorúknak, selyemvirágoknak, vázáknak és műkő virágtartóknak. Arra azonban kínosan ügyelnek a tolvajok, hogy a holmik, melyeket magukkal visznek, újak legyenek. Kopott, színehagyott koszorúk még véletlenül se kellenek! – mondja a településvezető, hozzátéve, eddig nem sikerült tetten érni az elkövetőket.
– Nemrégen volt egy rokonom temetése – meséli egy helybeli. – A temetés után két nappal kimentem a sírhoz, ahol megdöbbenve láttam, odalettek a teljesen új vázák! Temetőből lopni?! Hol tart már a világ?! – méltatlankodik az asszony.

– És teljesen jogosan! – jegyzi meg Papp János, aki éppen emiatt arra a kérte a temetőgondnokot, este gondosan zárja be a temető kapuját, és csak reggel nyissa ki, éjszaka nem kell, hogy látogassa bárki is a sírokat.
– Reggel fél hat körül megyek nyitni és este nyolckor zárok – árulja el Gyurgyák István, a temető „mindenese”. – Estefelé, mielőtt lelakatolnám a kaput, körbejárom a temetőt, szólok mindenkinek, hogy záróra, hagyják el a területet.

István szerint a „zárásos” módszer bevált, az utóbbi hetekben mintha valóban visszaszorultak volna a lopások. De ennél is jobb megoldásnak véli az önkormányzat a térfigyelő kamera felszerelését a temetőbe.
– Amikor a művelődési ház oldalára helyeztünk ki egy „mindentlátó” készüléket, megszűntek a környéken a biciklilopások. Emiatt gondoljuk, hogy itt is eredményt érnénk el – vélekedik a polgármester. Elmondja, most pályáztak négy kamerára. Ha nyernek, egy körbeforgósat azonnal felszerelnek a ravatalozóhoz, hogy kiderüljön, amit amúgy is tudnak a helyiek: nem a szellemek rossz vicce a koszorúk, virágok eltűnése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!