Közélet

2014.04.13. 16:55

Sikeres évet zárt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség

Szombaton tartotta éves beszámolóját és küldött-közgyűlését a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség.

SZOLJON

Fotó:

 Az eseményen minden megyében működő polgárőr csoport képviseltette magát, ahol a vezetők beszámoltak az elmúlt év eredményeiről, szakmai munkájáról.
– Az elmúlt esztendő professzionális változásokat hozott a szervezet életében, amelynek köszönhetően a polgárőrség ismertsége, elismertsége országos szinten is jelentősen nőtt – fogalmazott Kolozsi József, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

 – Az emberek bizalmat szavaztak az egyenruhásoknak, akik az elmúlt négy évben, de főként a tavalyi esztendőben jelentős szakmai eredményeket értek el a megyében a bűnmegelőzés területén. A 76 regisztrált megyei egyesület polgárőrei összesen 316 013 órát töltöttek szolgálatban, ebből a rendőrséggel közösen több, mint 64 ezret. Ha ez eseményeket, eredményeket nézzük sincs miért szégyenkeznünk, hiszen 270 elfogás, 368 tettenérés, 80 eltűnt személy felkutatása a mérleg. 7080 jelzést adtak a szövetség tagjai, 3377 esetben nyújtottak segítséget bajbajutottaknak a polgárőrök a megyében – mondta.

Kolozsi József beszédében kitért a SZEM, azaz a Szomszédok Egymásért Mozgalom keretében elért sikerekre is, hiszen a megyében jelentősen sikerült bővíteni a létszámát azoknak, akik csatlakoztak ehhez, a polgárőrség által felkarolt programhoz. Az elnök itt kiemelte Törökszentmiklóst, amely élen jár a SZEM mozgalom menedzselésében, fejlesztésében egyedi programok, elképzelések - ingyenes figyelemfelhívó táblák, gyűlések, tagtoborzók, figyelemfelhívó kampányok - segítségével.
– Fontos változást hozott a szervezet életében a Polgárőr Törvény és a Ptk. módosítása –  folytatta Kolozsi József.

– Elkészült az OPSZ Szolgálati és Etikai Szabályzata is, amelynek folyományaként polgárőreink már figyelhetik a közterületeken elhelyezett térfigyelő kamerarendszer képeit, jelzőőri feladatokat láthatnak el, használhatják gépkocsijaikon a figyelmeztető jelzést adó készülékeket, illetve a gázspray használata is engedélyezett - a törvényes kereteken belül – mondta.

A gazdasági és szervezeti beszámolókat követően dr. Túrós András, az OPSZ elnöke is felszólalt.
Beszédében kiemelte, hogy az ország polgárőrei mögött olyan teljesítmény áll, amelyre minden polgárőr büszke lehet, csakis egységes erővel lehetett elérni ezeket az eredményeket. – A magyar polgárőrség az egyik legértékesebb civil szervezet ma Magyarországon – mondta az OPSZ elnöke.

 – A polgárőrség sokat tett az elmúlt évben, ilyen megbecsülésben még nem volt része a szervezetnek. Ezen belül is a Szolnok megyében folyó munka kiemelkedő országos szinten is. Az egy polgárőrre jutó szolgálati óra itt 165 óra, amely elismerésre méltó, azonban a jövőben ezt növelni kell ahhoz, hogy a dinamikus fejlődés, a szakmai munka színvonala továbbra is megmaradjon – fogalmazott.

Felszólalásában kitért arra, hogy a 2014- ben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a külterületek biztonságának megteremtésében, amelyre az egyesületeknek külön oda kell figyelniük, akárcsak az idős emberek védelmére is. Ezen a fronton véleménye szerint élen kell járni a polgárőrségnek. Fejleszteni kell a 100x100 projektet, szükséges a taglétszám növekedése is nem csak Szolnok megyében, hanem az egész országban.

A meghívott vendégek között nem csak a szövetség képviselői, hanem városi, rendőri vezetők is helyet foglaltak.
– Örömmel állok itt a megyei közgyűlés előtt, hiszen a beszámolóban nagyon szép eredményekről hallhattunk – mondta Farkas József ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. – A megyei polgárőr szövetség valamennyi tagja fontos társadalmi tevékenységet végzett, javítva a lakosság közbiztonságérzetét. Nagyon fontos a rendőrséggel közös szolgálat, de az is, amelyeket önállóan látnak el a polgárőrök. Segítik a rend megteremtést, a közbiztonság megszilárdítását. Ha az elmúlt évet vesszük, a megyében 25 százalékkal sikerült visszaszorítani a regisztrált bűncselekmények számát, amelybe jelentős munkát fektettek a megyében dolgozó polgárőr csoportok –tette hozzá.
 
A küldött-közgyűlés egyik fontos napirendi pontja volt az alapszabály módosításának elfogadása, amelyet a résztvevők egyöntetűen meg is szavaztak. A tisztújítás során a küldöttek ismét Kolozsi Józsefnek szavaztak bizalmat, így továbbra is ő látja el az elnöki teendőket Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Helyettese Kövér Gábor, míg az elnökség további tagjai Kerekes Endre, Kisbódi Gáspár és Tóth Andrásné lettek. Más posztokon nem történt változás az elmúlt évhez képest.
 
A nap egyik kiemelkedő eseménye volt a díjak, elismerések átadása:
 
- A Polgárőr Érdemrend Bronz fokozatát kapta:
            - Török Tímea, Tiszafüred
            - Radóki Ferenc, Törökszentmiklós
 
- A Polgárőr Érdemrend Ezüst fokozatát kapta:
            - Zsoldiné Gonda Tünre, Jászalsószentgyörgy
            - Kerekes Endre, Kisújszállás
 
- A Polgárőr Érdemrend Arany fokozatát kapta:
            - Busi László alezredes, a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság vezetője
            - Pintér Erika Tiszafüred polgármestere
            - Tóth Andrásné a JNSZ MPSZ Szolnoki Járás koordinátora

- A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság díját:
            - Kövér Gábor érdemelte ki.
 
- A Kiváló Polgárőr Közösség elismerést kapta:
            - Mezőtúri egyesület
            - Örményesi egyesület
            - Tiszafüredi városi egyesület
            - Pusztamonostori egyesület
            - Szajoli egyesület
 
- A Kiváló Polgárőr munkáért elismerést kapta:
          
            - Pálinkás Béla Kunszentmárton
            - Patkó András – Tiszakürt
            - Jámbor Sándor – Rákóczifalva
            - Fórizs Ágnes - Mezőtúr
            - Szőke Lászlóné - Tiszazsőlős
            - Tóth István - Jászberény
            - Bódi Andor - Szolnok
            - Zsigri Márta - Tiszaföldvár
            - Vereb István - Tiszavárkony
            - Gácsi Attila - Törökszemiklós
            - Gacsal Zsolt - Kunmadaras
 
- JNSZ MPSZ elismerő oklevelét kapta:
 
            - Dittrich Imre - Túrkeve
            - Vesze Sándor - Kuncsorba
            - Müller Kisztián - Kengyel
            - Dobrán Gyula - Jászberény
            - Gorzás József - Tiszaszentimre

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!